Brexit: Τι θα γίνει με τα Αγγλικά; Καταργούνται από επίσημη γλώσσα;

Brexit: Τι θα γίνει με τα Αγγλικά; Καταργούνται από επίσημη γλώσσα; Facebook Twitter
21

H αγγλική γλώσσα, η βασική γλώσσα εργασίας στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδέχεται να καταργηθεί από επίσημη γλώσσα της ΕΕ καθώς η Βρετανία αποχώρησε από την Ένωση, δήλωσε σήμερα μια υψηλόβαθμη ευρωβουλευτής.


Κάθε κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να ορίσει ως επίσημη μια γλώσσα ή διάλεκτο εντός της ΕΕ. Αν και η αγγλική γλώσσα είναι η δημοφιλέστερη στην Ευρώπη και αποτελεί την επίσημη γλώσσα τριών κράτων μελών, μονάχα η Βρετανία την έχει νομικά επιλέξει στις Βρυξέλλες. Η Ιρλανδία επέλεξε τη γαελική διάλεκτο. Η Μάλτα επέλεξε τα μαλτέζικα.


«Η αγγλική είναι η επίσημη γλώσσα μας διότι είχε οριστεί από τη Βρετανία. Εάν δεν έχουμε πλέον τη Βρετανία στους κόλπους μας, δεν θα έχουμε τα αγγλικά» δήλωσε η Ντανούτα Χούμπνερ, επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.


Τα αγγλικά θα μπορούσαν να παραμείνουν ως γλώσσα εργασίας, ακόμα κι αν δεν είναι μεταξύ των επίσημων γλωσσών, επισήμανε η Χούμπνερ προσθέτοντας ότι προκειμένου να διατηρηθεί ως επίσημη γλώσσα θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη.
Εναλλακτικά, οι κανονισμοί θα μπορούσαν να τροποποιηθούν με στόχο να επιτραπεί στις χώρες να έχουν περισσότερες από μία επίσημες γλώσσες, πρότεινε η Χούμπνερ.


Τα γαλλικά ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον στους ευρωπαϊκούς θεσμούς έως τη δεκαετία του 1990, όταν οι ισορροπίες άλλαξαν με την ένταξη της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας, αλλά και με την προσχώρηση χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που υιοθέτησαν τα αγγλικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα τους.


Τα έγγραφα της ΕΕ και τα νομικά έγγραφα μεταφράζονται και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Στην περίπτωση που τα αγγλικά καταργηθούν από τον κατάλογο των επίσημη γλωσσών, οι Βρετανοί θα πρέπει να μεταφράζουν μόνοι τους ό,τι χρειάζονται.

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM
Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
..αυτό θα κάνουμε τώρα; Κάθε λίγο και λιγάκι που η εκάστοτε ενδοκοινοτική χώρα της οποίας αποφασίστηκε η γλώσσα της να είναι η επίσημη, όποτε εκείνη αποχωρεί από την ευρωπαϊκή ένωση, ξανά-μανά από την αρχή, φροντιστήρια, ιδιαίτερα, λεξικά, τεστ, διαγωνίσματα, εξετάσεις και... 17 πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σε έναν τοίχο;...
«Η αγγλική είναι η επίσημη γλώσσα μας διότι είχε οριστεί από τη Βρετανία. Εάν δεν έχουμε πλέον τη Βρετανία στους κόλπους μας, δεν θα έχουμε τα αγγλικά»Κι εγώ αναρωτιέμαι το εξής: Με το αγγλικό δίκαιο τι θα συμβεί; Θα συνεχίσει να ισχύει; Όλες οι δανειακές/μνημονιακές συμβάσεις έχουν υπογραφεί, υπογράφονται και ρυθμίζονται βάσει το αγγλικού δικαίου (αντί του ευρωπαϊκού [!!!]).Εφόσον δεν έχουμε πλέον τη Βρετανία στους κόλπους μας, θα συνεχίσει να ισχύει το αγγλικό δίκαιο;;;;Και με ό,τι έχει υπογραφεί (βάσει του αγγλικού δικαίου), τι θα γίνει;;;;σ.σ.: Αν για τον ένα ή άλλο λόγο συνεχίσει να ισχύει το αγγλικό δίκαιο (που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να ισχύει), άρα και η γλώσσα του, πως γίνεται να καταργηθούν τα αγγλικά;;;;...Υ.Γ.: Δε νομίζω πως θα καταργηθούν τα αγγλικά. Πέραν των κανονισμών και των νόμων, είναι μία γλώσσα που έχει καταγραφεί, από μωρά ακόμα, στο υποσυνειδητό μας.https://www.youtube.com/results?search_query=%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF
Σχετικά με το αγγλικό δίκαιο, το άκουσα εχθές στου Χ"νικολάου και είναι πράγματι μία πολύ σοβαρή υπόθεση και εμάς πρέπει να μας απασχολήσει ΣΟΒΑΡΑ!Ίσως τελικά, το brexit να μας ωφελήσει...
Έλα με τις βλακείες, η ΕΕ δηλαδή δεν θα μεταφράζει στα αγγλικά κείμενα που αφορούν τις σχέσεις της με τρίτες χώρες; Η θα μιλάνε του Ομπάμα - ή του Τραμπ- γαλλικά ξερωγω ή στους Κινέζους. Όχι μόνο γλώσσα εργασίας αλλα επίσημη θα παραμείνει η αγγλική μέχρι να βρεθεί άλλη lingua franca.
Α, καλά έχουν χαζέψει τελείως...Κάτι τέτοιες - μετά συγχωρήσεως - σφιχτόκωλες και άνευ λόγου ακαμψίες και αγκυλώσεις μας έφτασαν στα απερίσκεπτα -exits.Το ότι τα Αγγλικά ως απλούστερη και δημοφιλέστερη γλώσσα έχει εδραιωθεί εδώ και κάποιες γενιές ως παγκόσμια κοινή γλώσσα συνεννόησης δε μας απασχολεί, ε;Για να μην αναφερθούμε στο πανταχού παρόν και ισχυρότερο από ποτέ, παγκόσμιο χωριό του ιντερνετ όπου είναι η βασική γλώσσα.Καλώς ή κακώς, είμαστε γενικά στη φάση παγκόσμιου χωριού - οικονομία, μετακινήσεις, επικοινωνία, εργασία, κρίσεις, καταστροφές - όλα είναι κοινά, γρήγορα και αλληλένδετα πια και κάπως πρέπει να συνεννοούμεθα, δε βρίσκετε;Αυτό μας έλειπε τώρα, περαιτέρω σχίσματα και κόνξες σε μια εποχή ήδη δύσκολη που είμαστε όλοι στο στόχαστρο ως "Δύση".
Τα αγγλικα ειναι η πρωτοδευτερη γλωσσα μου,αφου τα χρησιμοποιησα στην (επαγγελματικη)ζωη μου μαλλον περισσοτερο και απο τα ελληνικα.Και εχουν,οντως,καθιερωθει ως παγκοσμια γλωσσα απο καιρου.Το να αποκαλεις,ομως,την αγγλικη "..η απλουστερη γλωσσα.."ειναι,τουλαχιστον διασκεδαστικο.Και αυτο απο πλευρας συνταξης,ιδιωματισμων και,κυριως,προφορας ειναι κραυγαλεα προφανες.Διοτι η αγγλικη ειναι η μονη λατινογενης γλωσσα στην οποια κανενα σχεδον φωνηεν δεν προφερεται οπως γραφεται,και που το νοημα πολλων λεξεων αλλαζει"κατα το δοκουν" !Καποτε ( προ δεκαετιων..)ειχε πεσει στα χερια μου ενα καταπληκτικο βιβλιαρακι με τιτλο:"British and Amerikans.Two brother nations seperated by a common language"!Δυστυχως δεν το εχω πια.Μου εμεινε ,ομως,αξεχαστο !Οποιος μπορεσει να το βρει δεν θα το μετανοιωσει.Θα διασκεδασει αφανταστα !
@rudiΔεν ειναι ; Κι εγω που νομιζα οτι επειδη οι χαρακτηρες της ειναι λατινικοι,οι περισσοτερες λεξεις της εχουν λατινικη ριζαα και πριν κατακτησουν οι Ρωμαιοι την Αγγλια δεν ειχαν οι "νησιωτες" ,καν,γραπτη γλωσσα κανω λαθος ;
@rudiΞερεις αγαπητε ,η καταταξη της αγγλικης μαζι με την γερμανικη κανει ακομα προφανεστερη την επισημανση μου.Διοτι ,ως γνωστον,στα γερμανικα ολα τα γραμματα προφερονται ακριβως οπως διαβαζονται ενω στα αγγλικα σχεδον κανενα ! Επισης τα αγγλικα εχουν ακριβη μεταφορα αλαφαβητου και τροπου γραφης απο τα λατινικα,ενω τα γερμανικα οχι.Φυσικα ως σαξωνες και (αγγλο)σαξωνες εχουν κοινη φυλετικη βαση,αλλα το θεμα της (γραπτης και προφορικης)γλωσσας δεν εχει και μεγαλη σχεση με αυτο.
Τώρα πραγματικά το πιστεύεις αυτό που λες; Ότι δηλαδή τα αγγλικά καθιερώθηκαν επειδή ήταν απλούστερα και δημοφιλέστερα; Πολύ απλά τα Αγγλικά καθιερώθηκαν ως πρώτη γλώσσα στον κόσμο (και όχι φυσικά μόνο στην Ευρώπη) πρώτον λόγω της ύπααρξης της πάλαι ποτέ Βρετανικής αυτοκρατορίας με ότι αυτό συνεπάγεται αλλά κυρίως μετά το 1945 εξαιτίας της επικράτησης των ΗΠΑ ως παγκόσμια δύναμη πολιτιστικά και οικονομικά.
Όλο αυτό μου ακούγεται πολύ χαζό.Απο τη στιγμή που είναι η κυριότερη γλώσσα συνεννόησης μεταξύ των χωρών δε βλέπω το λόγο να καταργηθεί, γιατί να κάνουμε τη ζωή μας ποιο δύσκολη; Άσε που τόσο κόπο κάναμε να αποκτήσουμε τα Lower!!!
Και ξαφνικά γίνεται επίσημη γλώσσα της ΕΕ τα Ελληνικά!Ανοίγουν χιλιάδες φροντιστήρια σε όλη την Ευρώπη και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες τρέχουν να πάρουν πτυχία ως καθηγητές ελληνικής. Η ανεργία στην χώρα μας λύνεται σε λίγα χρόνια και όλοι ξανατρώμε με χρυσά κουτάλια.Και κει που σχεδίαζα να αγοράσω μία Mercedes cabriolet ξαφνικά ξυπνάω από το όνειρο και βλέπω ότι είχα αφήσει και την τηλεόραση ανοικτή και να παίζει ακόμα το τουρκικό σήριαλ...Κάπως έτσι κάποιοι ονειρεύονται ότι θα καταργηθεί η αγγλική γλώσσα.
Το αστείο με το Brexit είναι πως ο καθένας βγαίνει και λέει αρλούμπες για το τί θα γίνει.Τα Αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα ΚΑΙ της Ιρλανδίας ΚΑΙ της Μάλτας - άρα θα παραμείνουν επίσημη γλώσσα και της ΕΕ.
Αποκλείεται να καταργηθούν τελείως τα αγγλικά. Ή θα τροποποιήσουν λόγω Ιρλανδίας και Μάλτας τους κανονισμούς ή θα τα κρατήσουν ως γλώσσα εργασίας. Αν τα καταργήσουν και από γλώσσα εργασίας, θα πρέπει να συννενοούνται με νοήματα μετά.