Ανατροπή στην Ισπανία - Πρωτιά Ραχόι ενώ τα exit polls έπεσαν έξω και οι Podemos έρχονται τρίτοι

Ανατροπή στην Ισπανία - Πρωτιά Ραχόι ενώ τα exit polls έπεσαν έξω και οι Podemos έρχονται τρίτοι Facebook Twitter
6

Update: Οι συντηρητικοί κέρδισαν στην Ισπανία - Ποιες μπορεί να είναι οι συνεργασίες για κυβέρνηση

---------

Ανατρεπτικά εξελίχθηκαν οι εκλογές στην Ισπανία, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, η δεξιά, ενισχυμένη, κερδίζει τις εκλογές, σύμφωνα με το αποτέλεσμα μετά την καταμέτρηση του 95% των ψήφων.

Το αποτέλεσμα αυτό προσεγγίζει την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κερδίζει 137 βουλευτές έναντι 123 το Δεκέμβριο. Ωστόσο, απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.


Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο εναλλάσσεται στην εξουσία με το PP για πάνω από 30 χρόνια, λαμβάνει 85 έδρες, από 90 που είχε τον Δεκέμβριο αλλά παραμένει η πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης.


Ο συνασπισμός Unidos Podemos, που συγκροτείται από το Podemos και το μικρό κόμμα Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), διάδοχο κόμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος, κερδίζει 71 έδρες. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα σε σχέση με το Δεκέμβριο, όταν το Podemos είχε 69 βουλευτές και δύο το Izquierda Unida.


Το νεόκοπο φιλελεύθερο Ciudadanos, τέταρτη πολιτική δύναμη, λαμβάνει μόνο 32 έδρες, καταγράφοντας πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου που είχε κερδίσει 40 έδρες, όταν είχε προσελκύσει τους ψηφοφόρους του PP καταγγέλλοντας τη διαφθορά. Ωστόσο αυτή τη φορά μπορεί να προσφέρει πολύτιμη στήριξη στο PP.

Σε φιάσκο καταλήγουν για ακόμη μια φορά τα αποτελέσματα των exit polls που με το κλείσιμο της κάλπης έδιναν νίκη στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και έφερναν ενισχυμένο στη δεύτερη θέση το Unidos Podemos.

Ωστόσο από την καταμέτρησηπροκύπτει πως κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεν πετυχαίνει τον απαιτούμενο στόχο των 176 εδρών. Το πρώτο και επικρατέστερο σενάριο που προκύπτει από το θρίλερ της κάλπης προβλέπει μια πιθανή συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Ισπανίας.

Mια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων όπως διαμορφώνονται μέχρι τώρα δείχνει πως η υποστήριξη στα δύο παραδοσιακά κόμματα, το συντηρητικό και το σοσιαλιστικό, αυξήθηκε διαψεύδοντας αρκετά exit polls που παρουσίαζαν απότομη άνοδο του Podemos.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Μετά τον θρίαμβο του Αλέξη και του Μαδούρο πάλι καλά να λένε που πήραν τέτοια ποσοστά.Πάντως ό,τι και να πούμε ο Αλέξης εκμηδένισε την ευρωπαϊκή αριστερά μοναχός του. Παρότι δε συμπαθώ την Αριστερά, η εξάλειψη ενός ιδεολογικού χώρου από τόσο νωρίς στα χρόνια της αλλαγής που έρχονται, δε μπορεί να είναι καλή.
Γιατί και ή Δεξιά δεν εχει εξαλειφθεί; Ή Δεξιά πάει καλύτερα; Ή αλήθεια είναι μια, χωρίς να μου αρέσει εμένα καθόλου, τα ακραία συστήματα , ειδικά ή ακροδεξιά σαρώνουν
Σκύβουν το κεφάλι οι δεξιοι, σφίγγονται οι Σοσιαλιστές για να δημιουργήσουν μαζί μία υποτυπώδης κυβέρνηση που θα υπηρετεί αριθμούς και δείκτες χρηματιστήριου. Ουαου τι ταπείνωση, να συνεργαστούν οι 2 μεγάλοι εχθροί. Ολες αυτές οι ενώσεις, τα σχήματα και οι συμβιβασεις θα μπορουσαν να γίνουν εξ αρχής για να υπηρετήσουν τον άνθρωπο. Χωρίς ταπεινώσεις και εξαναγκασμους αλλά με υπερηφάνεια και μεγαλειωτητα για το στόχο.