Ο Ερντογάν συζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε

Ο Ερντογάν συζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε Facebook Twitter
ΕPA
3

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη συνέχιση ή μη της μακροχρόνιας προσπάθειας της χώρας να ενταχθεί στην Ε.Ε.

«Μπορούμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να ζητήσουμε από το λαό (να απαντήσει) όπως κάνουν οι Βρετανοί», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενός δείπνου το βράδυ της Τετάρτης στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ε.Ε. πως δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στους κόλπους της εξαιτίας του γεγονότος πως η πλειοψηφία του πληθυσμού της αποτελείται από Μουσουλμάνους.

«Δεν τηρείτε την υπόσχεσή σας, αυτό είναι το άσχημο πρόσωπό σας. Όταν ο Ερντογάν αποκαλύπτει το άσχημο πρόσωπό σας, τρελαίνεστε», είπε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ε.Ε. προσπαθεί να τον υπονομεύσει πολιτικά.

Ο ισχυρός άντρας της Τουρκίας ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει υποσχεθεί στην Τουρκία την ένταξη της στην Ένωση από το 1963, αλλά μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 53 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. 

Υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, το θέμα της ένταξης στην Ε.Ε. έχει επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο στην Τουρκία, με την Άγκυρα να εμφανίζεται εκνευρισμένη από σχόλια Βρετανών πολιτικών που επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για την ένταξή της στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας δεν βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά και πως δεν πρόκειται να συμβεί ούτε μέχρι το έτος 3000.

Με στοιχεία από τη Hurriyet

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Ακραίος Ισλαμιστής που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση... Μόνο αυτός μπορεί να τα συνδυάσει αυτά τα δύο.Και φυσικά δε σκέφτεται πως ένταξη στην ΕΕ συνεπάγεται και προσαρμογή στους Ευρωπαϊκούς κανόνες, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη στάση ως προς τις γειτονικές χώρες.Μόνο το οικονομικό πακέτο θέλει να εισπράξει από την Ευρώπη.