Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη κάλπη: Ποιο είναι το κλίμα στη Μεγάλη Βρετανία

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη κάλπη: Ποιο είναι το κλίμα στη Μεγάλη Βρετανία Facebook Twitter
0

Με μόλις λίγες ώρες να απομένουν για το δημοψήφισμα με θέμα τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη είναι τόσο πολύ μοιρασμένη ώστε το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα.

Με τις κάλπες να ανοίγουν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο απήθυναν σήμερα ύστατη έκκληση στους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του «Bremain». Ανάμεσα στις πολλές χώρες που τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, ακόμη και η Τουρκία με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προειδοποιεί πως "μια έξοδος θα έχει χωρίς καμιά αμφοβολία αρνητικές συνέπειες".

Την ίδια στιγμή θέση για το Brexit ή μη πήρε και ο βρετανικός τύπος με «Financial Times» και «Guardian» να τάσσονται υπέρ της παραμονής, ενώ «Daily Mail» και «Telegraph» κάλεσαν ανοιχτά τους αναγνώστες να ψηφίσουν την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σε οικονομικό επίπεδο και αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας εξόδου της χώρας από την ΕΕ, ο Επίτροπος της Ε.Ε για θέματα Οικονομικής Σταθερότητας Τζόναθαλ Χιλ προειδοποίησε πως σε περίπτωση «Brexit» οι τράπεζες μπορεί να μεταφέρουν θέσεις εργασίας μακριά από το Λονδίνο ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει. «Eλπίζω ότι οι Βρετανοί θα οδηγηθούν από πραγματισμό, διότι αυτή είναι μια βρετανική αρετή. Γι αυτό ελπίζω ότι το Brexit δεν θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι Βρετανοί χρειάζονται την Ε.Ε. και η Ε.Ε. χρειάζεται τον βρετανικό πραγματισμό» δήλωσε σχετικά.

Ύστατη έκκληση Kάμερον για Bremain

 

Έκκληση στους Βρετανούς -και ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους- να αναλογιστούν τις συνέπειες και τον αντίκτυπο που θα έχει στη χώρα και τις μελλοντικές γενιές το ενδεχόμενο ενός «Brexit» απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Θα είσαι μόνον εσύ πίσω από το παραβάν. Μόνον εσύ, που θα πάρεις μια απόφαση η οποία θα επηρεάσει το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου, το μέλλον των εγγονιών σου» δήλωσε σε μια σπάνια ομιλία του μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτοντας ότι θέλει να απευθυνθεί απ' ευθείας σε ανθρώπους «της δικής μου γενιάς και μεγαλύτερους». Μέσα στην Ε.Ε «έχουμε το καλύτερο από δύο κόσμους. Σκεφτείτε τα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ένα Brexit θα ήταν «τρομερός κίνδυνος» για την οικονομία της χώρας. «Δεν μπορούν να αναιρέσουν την απόφαση που θα πάρουμε», υπογράμμισε. «Αν ψηφίσουμε έξω, αυτό είναι. Είναι αμετάκλητο. Θα φύγουμε από την Ευρώπη για τα καλά και η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες πολύ περισσότερο απ' ό,τι εμείς οι υπόλοιποι».

Brexit εναντίον Bremain: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες

 

Το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της σε αυτή μειώθηκε στις δύο εκατοστιαίες μονάδες από τις επτά στις οποίες βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας TNS που δημοσιεύθηκε σήμερα, παραμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.

Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων μέσω Διαδικτύου σε δείγμα 2.320 ενηλίκων από τη 16η ως την 22η Ιουνίου. Σε δημοσκόπηση της TNS που είχε δημοσιευθεί την 14η Ιουνίου, το 47% των ψηφοφόρων που είπαν ότι πιθανόν θα ψηφίσουν τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και το 40% υπέρ της παραμονής.

Νωρίτερα σήμερα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium έδωσε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit προβάδισμα μιας μονάδας επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής, οδηγώντας σε νέα πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή το Brexit συγκεντρώνει ποσοστό 45% ενώ η "Παραμονή" στην ΕΕ ποσοστό 445.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, έδειχνε ότι το "ναι" και το "όχι" στην παραμονή είχαν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 44%.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ