Αυστηρή προειδοποίηση Σόιμπλε στους Βρετανούς: Μέσα σημαίνει μέσα και έξω σημαίνει έξω

Αυστηρή προειδοποίηση Σόιμπλε στους Βρετανούς: Μέσα σημαίνει μέσα και έξω σημαίνει έξω Facebook Twitter
0


Ο Β. Σόιμπλε στέλνει σαφές μήνυμα προς το Λονδίνο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις ενδεχόμενου «ναι» στο προσεχές δημοψήφισμα για το Brexit.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, που τμήματά της είχαν προδημοσιευθεί χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί τη Βρετανία πως το «εντός είναι εντός και το εκτός είναι εκτός», συνεπώς η χώρα δεν πρόκειται να επωφεληθεί από κανένα από τα προνόμια της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς σε περίπτωση εξόδου της.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Σόιμπλε εξαίρει τον ηγετικό ρόλο της Μ. Βρετανίας εκφράζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό του για τη χώρα. Ωστόσο σχολίασε «η Ευρώπη θα λειτουργήσει εν ανάγκη και χωρίς τη Μ. Βρετανία. Κάποια στιγμή θα αντιλαμβάνονταν οι Βρετανοί ότι έλαβαν μια λανθασμένη απόφαση. Και τότε θα τους ξαναδεχόμασταν κάποια μέρα, εάν το θέλουν βέβαια».

«Η αποχώρηση της Βρετανίας θα είναι μία βαριά απώλεια για την Ευρώπη», προσθέτει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ο οποίος είχε μεταβεί και στο Λονδίνο για να στηρίξει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Την ίδια ακριβώς θέση εξέφρασε χθες ο Σόιμπλε μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο της Deutsche Bank στο Βερολίνο. Ο γερμανός υπουργός τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της παραμονής των Βρετανών στην ΕΕ, στέλνοντας όμως παράλληλα σαφές μήνυμα στο Λονδίνο, με το οποίο προειδοποίησε ότι πιθανό «όχι» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου θα στερούσε τη Μ. Βρετανία ορισμένα πλεονεκτήματα.

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν για το κρίσιμο δημοψήφισμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το διακύβευμα για τη Μ. Βρετανία είναι τα οικονομικά προνόμια που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ, προειδοποιώντας το Λονδίνο για τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενο «όχι» των Βρετανών. Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί πουν όχι στην ΕΕ, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώπιον των παγκόσμιων προκλήσεων χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αυστηρή προειδοποίηση Σόιμπλε στους Βρετανούς: Μέσα σημαίνει μέσα και έξω σημαίνει έξω Facebook Twitter
Το εξώφυλλο του Spiegel με την έκκληση στους Βρετανούς

«Please don't go», προτρέπει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τους Βρετανούς, καλώντας τους να επιλέξουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, μέσα από μία ειδική έκδοση.

Με εξώφυλλο τη σημαία της Βρετανίας (τα Union Jack), το περιοδικό αποδύεται σε μία προσπάθεια να εξηγήσει «γιατί η Γερμανία έχει ανάγκη τους Βρετανούς», μέσα από 23 σελίδες με δίγλωσσο κείμενο, σε αγγλικά-γερμανικά.


«Η επιλογή που τίθεται είναι ανάμεσα σε μία στιγμή υπερηφάνειας κα σε ένα νέο μέλλον που θα οικοδομήσουμε από κοινού», γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι αρχισυντάκτες του Der Spiegel Κλάους Μπρινκμπόιμερ και Φλόριαν Χαρμς.


«Εάν η Βρετανία είναι εύστροφη , θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, διότι θα αναγνωρίσει πως εκείνο που διακυβεύεται είναι το μέλλον της Δύσης», υπογραμμίζουν οι ίδιοι, επισημαίνοντας τη σημασία της «ιστορικής στιγμής» του βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου για την παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Για το ζήτημα του Brexit τοποθετήθηκε χθες και η Άγκελα Μέρκελ. Σε εκδήλωση ενός γερμανικού Ιδρύματος για Οικογενειακές Επιχειρήσεις στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ είναι για όλους μας το καλύτερο και το πιο ευκταίο (σ.σ. σενάριο)».

Mε πληροφορίες από AΠΕ/ ΜΠΕ και Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ