Τουρκία: Ο Ερντογάν «παγώνει» τη συμφωνία με την Ε.Ε για τους πρόσφυγες

Τουρκία: Ο Ερντογάν «παγώνει» τη συμφωνία με την Ε.Ε για τους πρόσφυγες Facebook Twitter
3

Η Άγκυρα «παγώνει» μέχρι νεοτέρας τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών όπως διεμήνυσε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω βήμα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών ωσότου υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής η οποία διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι «τα κεφάλαια που υποσχόταν στην Άγκυρα η Ε.Ε βάσει της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί».

«Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες (...). Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις (με τους Ευρωπαίους). Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν ζητά χάρες. Αυτό που θέλουμε είναι η ειλικρίνεια. » δήλωσε στη συνέχεια ο Ερντογάν. «Η Τουρκία πρέπει υποτίθεται να εκπληρώσει τα κριτήρια; Ποια κριτήρια είναι αυτά;»  ρώτησε σε οργισμένο τόνο.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης πως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής δεν ζητήθηκαν τόσο αυστηροί όροι για να τους δοθεί το δικαίωμα  για ταξίδια χωρίς βίζα.

Τη Δευτέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια πριν εξαιρεθούν οι Τούρκοι από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη και εκτίμησε πως «δεν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις» ως την έλευση της προθεσμίας.

«Έχω πει καθαρά ότι ο δρόμος προς την εξαίρεση από τη βίζα περνάει από τα 72 σημεία» που έχει θέσει η ΕΕ, επέμεινε η Μέρκελ μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν και πρόσθεσε «χρειαζόμαστε να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα σημεία για να επιτρέψουμε την εξαίρεση από τη βίζα».

«Τους το είπα καθαρά χθες (...). Δεν θα μας ζητούν ένα νέο κριτήριο κάθε δυο μέρες», ήταν η απάντηση που έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Χαχα! Όχι που δε θα το χρησιμοποιούσε! Σιγά μην είχε τόσο ισχυρό όπλο και δε θα εκβίαζε με αυτό! Πάντως οι μετριοπαθείς και ευκολόπιστοι ευρωπαιούληδες έχουν να δουν πολλά από τέτοιους ηγέτες της Ανατολής, οι οποίοι, πρέπει να παραδεχτούμε, κάνουν το παν για το συμφέρον της χώρας τους (ισχύει οτι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και οτι την ίδια ευθύνη φέρει και ο συνομιλών μαζί τους)...
Ναι Ευρωπαιοι μου καταργηστε την Βιζα για τους Τουρκους να μπαινουν ελευθερα ολοι οι τρομοκρατες του ISIS, Al Nusra κτλ. που ολως τυχαιως εχουν λαβει Τουρκικο διαβατηριο απο τον Σουλτανο που τους κανακευει τοσο καιρο με μπιζνες.