Οι Ρώσοι βλέπουν "δάκτυλο" των ΗΠΑ πίσω από την αποπομπή της Ρούσεφ στη Βραζιλία

Οι Ρώσοι βλέπουν "δάκτυλο" των ΗΠΑ πίσω από την αποπομπή της Ρούσεφ στη Βραζιλία Facebook Twitter
0

Αμερικανικό δάκτυλο βλέπει η Μόσχα πίσω από την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ από την προεδρία της Βραζιλίας και αυτό εκφράζεται μέσα από την ιστοσελίδα του Russia Today, το οποίο απηχεί τις θέσεις της Μόσχας. Σύμφωνα με το σάιτ που επικαλείται και τα Wikileaks, υπάρχουν τρία βασικά «σημάδια» του αμερικανικού «πραξικοπήματος» στη χώρα.

Το rt επικεντρώνει στα προφίλ των ατόμων που συνδέονται με την υπόθεση της απομάκρυνσης της Ρούσεφ για εμπλοκή σε σκάνδαλο, με πρώτο τον πρώην σύμμαχο, πρώην αντιπρόεδρο και νυν διάδοχό της Michel Temer.

Το σάιτ αναφέρει αυτά τα τρία «σημάδια» ως εξής, ξεκινώντας από τον Temer:

1. Από πληροφοριοδότης των ΗΠΑ, αναπληρωτής πρόεδρος της Βραζιλίας

Επικαλούμενο τα Wikileaks αναφέρει ότι ο  Temer υπηρέτησε ως πληροφοριοδότης της πρεσβείας για την Ουάσιγκτον και επισημαίνει ότι με βάση τα στοιχεία είχε ενημερώσει το 2006 διπλωμάτες των ΗΠΑ για τις φιλοδοξίες του κεντρώου κόμματός του να κερδίσει ρεύμα, στις εκλογές που τελικά κέρδισε ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα από το Εργατικό Κόμμα. Υποστηρίζει επίσης ο Τέμερ προχώρησε τελικά σε συνασπισμό με το κόμμα της Ρούσεφ, ενώ ήταν υπό έρευνα για παραβίαση του νόμου περί εκλογικών δαπανών.

2. Aloysio Nunes, ο ηγέτης της Γερουσίας με ύποπτα στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ

Ο γερουσιαστής Aloysio Nunes, του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας του Temer, ο οποίος ηγήθηκε της πρότασης μομφής για τη Ρούσεφ στη Γερουσία, ταξίδεψε  στην Ουάσιγκτον για μια επίσκεψη τριών ημερών μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση, προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, αλλά και με μέλη της εταιρείας lobbying  Albright Stonebridge, της οποίας προεδρεύουν η πρώην υφυπουργός Madeleine Albright και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Βραζιλία, Τόμας Σάνον.

Μιλώντας στο RT, ο συν-διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας Mark Weisbrot είπε ότι ο Σάνον "έχει εμπλακεί στην παροχή βοήθειας και σε άλλα πραξικοπήματα στην περιοχή", συμπεριλαμβανομένης της Ονδούρα το 2009 και της Παραγουάης το 2012.

3. Η «πραξικοπηματίας» πρέσβης των ΗΠΑ

Η νυν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βραζιλία, Liliana Ayalde, θα μπορούσε επίσης να επαίρεται για την  εμπειρία που διαθέτει στην ανατροπή ξένων κυβερνήσεων. Πριν σταλεί στη Βραζιλία, η Ayalde είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής στην Παραγουάη πριν από το πραξικόπημα του 2012, όταν  ο πρόεδρος της χώρας Fernando Armindo Lugo Méndez εκδιώχθηκε από το γραφείο μέσω πρότασης μομφής σε μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη της Rousseff. Η αμερικανίδα πρεσβευτής είχε κι εκεί ενεργήσει με μεγάλη δύναμη, χρησιμοποιώντας τον ίδιο λόγο" δηλώνει ο Carlos Eduardo Martins, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, όπως αναφέρεται από Telesur.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM