Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer μόλις ανακοίνωσε πως απαγορεύει τη χρήση προϊόντων της σε εκτελέσεις κρατουμένων

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer μόλις ανακοίνωσε πως απαγορεύει τη χρήση προϊόντων της σε εκτελέσεις κρατουμένων Facebook Twitter
0

Ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στο εξής να χρησιμοποιούνται προϊόντα του στις εκτελέσεις κρατουμένων, μια απόφαση που στερεί από τις αμερικανικές πολιτείες την τελευταία διαθέσιμη πηγή νόμιμων ουσιών για θανατηφόρες ενέσεις.


Οι πολέμιοι της θανατικής ποινής χαιρέτισαν σήμερα την ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία ακολούθησε το παράδειγμα και άλλων εταιρειών του τομέα.


«Η Pfizer παρασκευάζει τα προϊόντα της με στόχο να βελτιώσει και να σώσει την ζωή των ασθενών. Βάσει αυτών των αξιών, η Pfizer αντιτίθεται στην χρήση των προϊόντων της στις εκτελέσεις με τη χορήγηση ενέσιμων θανατηφόρων διαλυμάτων στο πλαίσιο της εσχάτης των ποινών» υπογράμμισε η εταιρεία σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της.


Συγκεκριμένα, η Pfizer εξηγεί ότι η διανομή επτά προϊόντων θα περιοριστεί σε μια ομάδα διανομέων και αγοραστών που θα δεσμεύονται ότι δεν θα τα προωθούν στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Οι δημόσιοι φορείς που θα τα αγοράζουν θα πρέπει να πιστοποιούν ότι τα προϊόντα δεν θα χρησιμοποιηθούν παρά για ιατρικούς σκοπούς.


«Είναι σοκαριστικό να βλέπει κανείς την ιατρική αποστολή των φαρμακευτικών εταιρειών να αποτελεί αντικείμενο κατάχρησης από τις Πολιτείες που χρησιμοποιούν αυτά τα σκευάσματα, τα οποία υποτίθεται ότι σώζουν ζωές και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, για να σκοτώνουν κρατούμενους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Ντάνχαμ, διευθυντής του κέντρου ενημέρωσης για την θανατική ποινή.


Η Μάγια Φόα, διευθύντρια της οργάνωσης κατά της θανατικής ποινής Reprieve χαρακτήρισε «παραδειγματική» την απόφαση της Pfizer.
Σύμφωνα με την ίδια, περισσότερες από 25 φαρκακευτικές εταιρείες έχουν εφαρμόσει ανάλογα μέτρα με την Pfizer.


Ο αριθμός των εκτελέσεων έχει καταγράψει πτώση τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ λόγω κυρίως της έλλειψης των ουσιών που χρησιμοποιούνται για τις θανατηφόρες ενέσεις.


Το 2015 28 κρατούμενοι εκτελέστηκαν στις 31 Πολιτείες όπου η θανατική ποινή εφαρμόζεται, ήτοι ο χαμηλότερος αριθμός από το 1991, όταν μονάχα 14 κρατούμενοι εκτελέστηκαν.


Αντιθέτως το 1999 καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός εκτελέσεων με 98 κρατούμενους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM