Έτσι ήταν οι Ευρωπαίοι την Εποχή των Παγετώνων

Έτσι ήταν οι Ευρωπαίοι την Εποχή των Παγετώνων Facebook Twitter
0

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε άγνωστες ως τώρα λεπτομέρειες σχετικά με τους Ευρωπαίους στην πρώιμη Εποχή των Παγετώνων, όπως το χρώμα των ματιών τους. Στη μελέτη με τίτλο  «Η γενετική ιστορία της Εποχής των Παγετώνων της Ευρώπης», που δημοσιεύτηκε στο Nature  στις 2 Μαΐου αποκαλύπτονται νέα στοιχεία, καθώς οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νέες τεχνικές για την ανάλυση 51 δειγμάτων DNA από σκελετούς προκειμένου να φωτίσουν  πάνω από 40.000 χρόνια προϊστορίας. 

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαίοι της εποχής των παγετώνων  είχαν σκούρο δέρμα και καστανά μάτια. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι τα μπλε μάτια εμφανίστηκαν πριν από 14.000 χρόνια το πολύ, ενώ το χλωμό δέρμα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο περίπου 7.000 χρόνια πριν. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά μεταφέρθηκαν στο από τη μετανάστευση από την Εγγύς Ανατολή. Ένα άλλο μεγάλο εύρημα ήταν ότι οι διάφορες ομάδες των Ευρωπαίων κατάγονταν από ένα ενιαίο πληθυσμό που δημιουργήθηκε μεταξύ 37.000 χρόνια και  14.000 χρόνια πριν.

Οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι μπορούν να εντοπίσουν την καταγωγή τους σε έναν ιδρυτικό πληθυσμό, γνωστό ως πολιτισμός Aurignacian. Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτή η ομάδα των ανθρώπων ζούσε στην βορειοδυτική Ευρώπη πριν από 35.000 χρόνια. Ωστόσο, ο πληθυσμός αυτός μετατοπίστηκε όταν μια άλλη ομάδα πρώιμων ανθρώπων, οι Gravettian, μετανάστευσαν στην Ευρώπη 33.000 χρόνια πριν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM