CERN: Βρέθηκε η πηγή της μυστηριώδους κοσμικής ακτινοβολίας

CERN: Βρέθηκε η πηγή της μυστηριώδους κοσμικής ακτινοβολίας Facebook Twitter
0

Επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν την πηγή των κοσμικών ακτίνων που φτάνουν στον πλανήτη μας. Οι κοσμικές ακτίνες είναι εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδια, όπως τα πρωτόνια και ατομικοί πυρήνες, τα οποία ήταν γνωστά εδώ και 100 χρόνια αλλά δεν ήταν γνωστή η πηγή προέλευσης τους.

«Η πιο πιθανή «μηχανή» είναι η υπερ-τεράστια μαύρη τρύπα στην καρδιά του Γαλαξία μας", λέει ο Gavin Rowell, από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, ο οποίος έλαβε μέρος στη μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Nature.

                                                                                               

Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι η μαύρη τρύπα λειτουργεί ως ένας κοσμικών διαστάσεων φυσικός επιταχυντής, δημιουργώντας έτσι ακτινοβολία με ενέργειες που είναι τουλάχιστον 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές που δημιουργούνται στον μεγαλύτερο επιταχυντή της Γης, στο CERN. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το κέντρο του γαλαξία μας είναι μια περιοχή με πολλή βία.

 Φιλοξενεί μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα  με μάζα τεσσάρων έως πέντε εκατομμυρίων Ήλιων, η τεράστια βαρύτητα του οποίου δεσπόζει στην κίνηση των κοντινών άστρων και των αερίων. Πολλά μεγάλα αστέρια σχηματίζονται τα οποία εξελίσσονται σε σούπερ-νόβα, ενώ όλη αυτή η βίαιη δραστηριότητα καθιστά αυτή την περιοχή ένα από τα φωτεινότερα αντικείμενα στον ουρανό για τους αστρονόμους ώστε να μελετήσουν σε όλες τις μορφές του φωτός, από τα ραδιοκύματα μέχρι και ακτίνες γάμμα υψηλής ενέργειας.

Η Γη «βομβαρδίζεται» συνεχώς από σωματίδια υψηλής ενέργειας (πρωτόνια, ηλεκτρόνια και ατομικούς πυρήνες) που έχουν κοσμική προέλευση.

Οι ερευνητές από 12 χώρες, με επικεφαλής τον Βέρνερ Χόφμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής Μαξ Πλανκ στη Χαϊδελβέργη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", πραγματοποίησαν τις παρατηρήσεις τους με τη βοήθεια του αστεροσκοπείου HESS (High Energy Stereoscopic System), που βρίσκεται στη Ναμίμπια της Αφρικής.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM