Επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα βακτήριο που τρέφεται από πλαστικό

Επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ένα βακτήριο που τρέφεται από πλαστικό Facebook Twitter
0

Υπάρχoυν κατ 'εκτίμηση 311 εκατομμύρια τόνοι πλαστικό που παράγονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και μέχρι το 2050, στις θάλασσες, το πλαστικό θα είναι περισσότερο τα από ψάρια, θα βρεθεί στο φαγητό μας.


Το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (γνωστό ως ΡΕΤ), το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών φιαλών, αποτελεί το ένα πέμπτο της ετήσιας παραγωγής πλαστικών. Η αντοχή και η σταθερότητα του ΡΕΤ το καθιστά ιδανικό υλικό για συσκευασία και είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλαστικά του κόσμου, αλλά την ίδια ώρα είναι εξαιρετικά δύσκολη και η αποσύνθεσή του.

Η φύση όμως φαίνεται πως έχει αρχίσει να αντεπιτίθεται ενάντια στις τεράστιες ποσότητες PET που συσσωρεύονται στον πλανήτη. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών περιγράφει ένα είδος βακτηρίων που εξελίχθηκαν ώστε να μπορούν να διασπάσουν τις ισχυρές μοριακές δομές στο πλαστικό και το έχουν κάνει "τροφή" τους.

Το Ideonella rakaiensis, ανακαλύφθηκε πρόσφατα από ερευνητές στην Ιαπωνία και φαίνεται πως ανέπτυξε και χρησιμοποιεί ένα ζεύγος ενζύμων για να διασπάσει αργά το ΡΕΤ.


"Αν περιορίσετε ένα βακτήριο σε μια κατάσταση όπου έχει μόνο μία πηγή τροφής για να καταναλώσει, με το πέρασμα του χρόνου θα προσαρμοστεί να το κάνει" σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Enzo Palombo, από το Πανεπιστήμιο του Swinburne, στον Guardian. "Νομίζω ότι βλέπουμε πώς η φύση μπορεί να μας εκπλήξει και να προσαρμοστεί και η ίδια" προσθέτει.


Ερευνητές σημειώνουν στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ότι παίρνει στα βακτήρια έξι εβδομάδες για να υποβαθμίσουν ένα μικρό κομμάτι χαμηλής ποιότητας PET. Τα βακτήρια χρειάστηκαν ακόμη περισσότερο χρόνο για να υποβαθμίσουν το κρυσταλλικό PET. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα βακτήρια για την ώρα θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, εάν επρόκειτο να εφαρμοστούν σε μεγάλη ποσότητα πλαστικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής σε όλο τον κόσμο και πιθανές εφαρμογές της ανακάλυψης παραμένουν ασαφείς.


Όμως, η ανακάλυψη του βακτηρίου είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η ικανότητα αποσύνθεσης του ΡΕΤ με τη χρήση ενζύμων είχε μέχρι τώρα περιοριστεί σε μερικά είδη μυκήτων. Με περαιτέρω πειράματα, οι ερευνητές ελπίζουν να είναι σε θέση να αναπτύξουν μια πιο πράσινη εναλλακτική λύση για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων.

Προς το παρόν, οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα από μια προσπάθεια για ανακύκλωση φιαλών PET. Σχεδόν οι μισές από ΡΕΤ στον κόσμο δεν έχει ακόμη συλλεχθεί για ανακύκλωση και μόνο το 7% των μπουκαλιών ανακυκλώνεται σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM