Γιατί οι σκύλοι λατρεύουν να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το αυτοκίνητο;

Γιατί οι σκύλοι λατρεύουν να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το αυτοκίνητο; Facebook Twitter
1
Γιατί οι σκύλοι λατρεύουν να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το αυτοκίνητο; Facebook Twitter

Όποιος έχει σκύλο, τον οποίο βάζει μέσα στο αυτοκίνητό του, σίγουρα έχει ζήσει το εξής: ο σκύλος να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου και να "ταξιδεύει" με τη γλώσσα έξω. Κι όποιος δεν έχει σίγουρα κάπου-κάπως-κάποτε έχει δει το αντίστοιχο θέαμα.

Πολλοί από τους ιδιοκτήτες πιστεύουν πως αυτή η ανάγκη του σκύλου έχει καθαρά κίνητρα απόλαυσης, πως αυτός είναι τελοσπάντων ο τρόπος τους να διασκεδάζουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ωστόσο, η Robin Foster, Ph.D., καθηγήτρια έρευνας της συμπεριφοράς των ζώων στο University of Puget Sound, έχει αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με την ίδια, η αιτία πίσω από αυτό δεν είναι απλώς και μόνο το "αεράκι". Οι σκύλοι λαμβάνουν πολλές περισσότερες οσφρητικές πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον με το κεφάλι έξω από το αυτοκίνητο παρά με το κεφάλι μέσα.

"Ο αέρας που ειβάλλει στη μύτη του σκύλου μπορεί να εντείνει τις μυρωδιές," λέει η Foster στο The Dodo. "Ακόμη και ένα σκυλί που δεν μπορεί να βγάλει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο, θα ξοδέψει πολύ χρόνο εισπνέοντας ακόμη κι από ένα μικρό κενό στο παράθυρο- ενδεχομένως συλλέγοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την τρέχουσα τοποθεσία". Η Foster υποστηρίζει πως, με βάση μόνο τις μυρωδιές, τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν οικείες τοποθεσίες ακόμη και διαδρομές, κάτι που οι άνθρωποι ενίοτε δυσκολεύονται να κάνουν ακόμη κι αν διαθέτουν GPS.

"Για παράδειγμα, για ένα σκυλί ο αέρας γύρω από το αγαπημένο του πάρκο μυρίζει το ίδιο ή διαφορετικά με τον αέρα σε ένα parking σούπερ μάρκετ; Εικάζω πως μυρίζει εντελώς αλλιώς!" λέει, χαριτολογώντας, η Foster.

Γιατί οι σκύλοι λατρεύουν να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το αυτοκίνητο; Facebook Twitter

Σύμφωνα με την Dr. Cathy Meeks, γιατρό στο BluePearl Veterinary Partners, μπορεί επίσης αυτό να το κάνουν επειδή θέλουν να διεγείρουν όσο μπορούν περισσότερο τις αισθήσεις τους, αφού ήταν σπίτι όλη μέρα. "Είναι εξαιρετικά διεγερτική εμπειρία για αυτά- τα αρώματα, η αίσθηση του αέρα, όλα αυτά τα πράγματα που μπορούν να δουν. Είναι περίπου το ίδιο συναίσθημα που έχουμε κι εμείς όταν βγαίνουμε από το σπίτι, που ήμασταν κλεισμένοι όλη μέρα".

Γιατί οι σκύλοι λατρεύουν να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το αυτοκίνητο; Facebook Twitter

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι πίσω από αυτήν την φαινομενικά αθώα συνήθεια των σκύλων, γι' αυτό και συνίσταται το παράθυρο να μην είναι ποτέ τελείως κατεβασμένο ώστε να μην μπορεί ο σκύλος να πηδήξει έξω από το αυτοκίνητο. Ειδικά δε, όταν πρόκειται για διαδρομή σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο όπου το όχημα αναπτύσσει ταχύτητα, ο σκύλος κινδυνεύει να πάθει ζημιά στο τύμπανο του αυτιού ή στα μάτια ή να χτυπηθεί από κάτι, όπως πέτρα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM