Breaking news

Oι επιστήμονες προειδοποιούν πως έχει υποτιμηθεί η άνοδος της στάθμης των ωκεανών

Oι επιστήμονες προειδοποιούν πως έχει υποτιμηθεί η άνοδος της στάθμης των ωκεανών Facebook Twitter
1

Το μέγεθος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών έχει υποτιμηθεί, και θα μπορούσε να είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο από όσο είχε υπολογιστεί προγενέστερα, προειδοποιούν Γερμανοί ερευνητές.

Τα ευρήματα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ένα έγκριτο περιοδικό των ΗΠΑ, δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από το αναμενόμενο μεταδίδει ο Guardian. Η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας οφείλεται σε δύο παράγοντες: το λιώσιμο των πάγων και τη διαστολή του νερού καθώς θερμαίνεται.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές πίστευαν οι ωκεανοί αυξάνονται από 0,7 έως 1 mm ανά έτος λόγω της θερμικής διαστολής, αλλά η μελέτη των στοιχείων από τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα της περιόδου 2002-2014 δείχνει πως οι θάλασσες αυξάνουν τον όγκο τους περίπου 1,4 χιλιοστά το χρόνο, αναφέρουν οι επιστήμονες.

"Μέχρι σήμερα, έχουμε υποτιμήσει το πόσο η θερμότητα που σχετίζεται με την επέκταση της μάζας του νερού στους ωκεανούς συμβάλλει στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας", είπε ο συν-συγγραφέας Jurgen Kusche, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Το συνολικό ποσοστό της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι περίπου 2,74 χιλιοστά ανά έτος, συνδυάζοντας θερμική διαστολή και το λιώσιμο των πάγων.


Επιπλέον η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης διαφέρει σημαντικά από τόπο σε τόπο, με το ποσοστό στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τις Φιλιππίνες να είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, το επίπεδο της θάλασσας στη δυτική ακτή των ΗΠΑ παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερό επειδή δεν υπάρχει σχεδόν καμία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών σε εκείνη την περιοχή, αναφέρουν τα ευρήματα της έκθεσης.

1

Breaking news

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια