Πρωτοφανής συμπεριφορά γερακιών - Εγκλωβίζουν ζωντανά πουλιά σε βράχια ως μελλοντικό γεύμα

Πρωτοφανής συμπεριφορά γερακιών - Εγκλωβίζουν ζωντανά πουλιά σε βράχια ως μελλοντικό γεύμα Facebook Twitter
0

Μια ομάδα ορνιθολόγων σε ένα μικρό νησί του Μαρόκου, παρατήρησε μια μάλλον περίεργη και σίγουρα πρωτόγνωρη - αν επαληθευτεί - συμπεριφορά σε ενήλικα γεράκια. Τα αρπακτικά φαίνεται πως "φυλάκιζαν" μικροσκοπικά πτηνά στα ανοίγματα των βράχων, προκειμένου να τα κρατήσουν φρέσκα για το επόμενο γεύμα.


Όπως αναφέρεται και στο περιοδικό New Scientist, ο επικεφαλής ορνιθολόγος Abdeljebbar Qninba αναφέρθηκε πρώτη φορά στην πρακτική την οποία εντόπισε στο άγονο νησί της μαροκινής Mogador το 2014. Ο Qninba παρατήρησε αρκετά μικρά πουλιά σφηνωμένα σε βαθιές κοιλότητες. Μετά από την προσεκτικότερη εξέταση, παρατήρησε ότι οι ουρές και τα φτερά των πουλιών είχαν αφαιρεθεί και τα πουλιά έδειχναν τρομοκρατημένα.

Στην έκθεση του Quinby, ο ίδιος υποθέτει ότι τα γεράκια σκοπίμως αποθήκευαν τα πουλιά σαν ζωντανό θήραμα. Αυτή η συμπεριφορά επέτρεπε σε γεράκια πού είχαν νεοσσούς κοντά τη φωλιά τους και να έχουν πάντα ένα γεύμα για τους απογόνους τους. Είναι επίσης πιθανό ότι τα γεράκια δίνουν έτσι στους νεοσσούς την ευκαιρία να σκοτώσουν τη δική τους λεία.

Πρωτοφανής συμπεριφορά γερακιών - Εγκλωβίζουν ζωντανά πουλιά σε βράχια ως μελλοντικό γεύμα Facebook Twitter
Ένα πουλί με ξεριζωμένα φτερά και ουρά, βρίσκεται εγκλωβισμένο σε ένα βαθύ κοίλωμα βράχου


Αν και για να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, απαιτούνται περισσότερες παρατηρήσεις, φαίνεται ότι τα γεράκια αποθήκευαν τη λεία τους για τουλάχιστον μια ή δύο μέρες, ενώ οι ντόπιοι ψαράδες γνώριζαν για την πρακτική εδώ και δεκαετίες.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτός ο τρόπος θήρευση, αλλά κάποιοι αμφισβητούν τους ισχυρισμούς. Ο Rob Simmons του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική είναι επιφυλακτικός και δεν πιστεύει πως ένα γεράκι έχει τη γνωστική ικανότητα για μια τέτοια πρακτική. Μια εναλλακτική εξήγηση που δίνει είναι τα πουλιά να έχουν γλιτώσει από τα γεράκια και απλά να παγιδεύτηκαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, αλλά σημειώνει πως θα είχε ενδιαφέρον αν υπήρχαν περισσότερα στοιχεία.


Μια αντίστοιχη συμπεριφορά σε πουλιά, έχει πάντως παρατηρηθεί σε είδος γνωστό ως αετομάχος (Shrikes) που έχει τη συνήθεια να «αποθηκεύει» την ενίοτε ζωντανή λεία του καρφώνοντάς την πάνω σε αιχμηρά αντικείμενα, όπως κλαδιά, σύρματα και αγκάθια φυτών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ