Σε επίπεδα-ρεκόρ η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική

Σε επίπεδα-ρεκόρ η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική Facebook Twitter
0

Σε επίπεδα-ρεκόρ διευρύνθηκε η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, φτάνοντας στα  28,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στις 2 Οκτωβρίου, μέγεθος μεγαλύτερο από τον Καναδά και τη Ρωσία μαζί.

Πάντως ο Οργανισμός για το Κλίμα και τον Καιρό του ΟΗΕ αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η τρύπα θα συρρικνωθεί και πάλι.

Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε το πρώτο σημάδι της ανάκαμψης του όζοντος, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην απαγόρευση του 1987 σχετικά με τα αέρια που προκαλούν τη μείωση της στοιβάδας.

Από τις 2 Οκτωβρίου πάντως, οπότε και καταγράφηκε το ρεκόρ, η τρύπα παραμένει στο ίδιος μέγεθος, σύμφωνα με στοιχεία της NASA.

«Αυτό μας δείχνει ότι το πρόβλημα της τρύπας του όζοντος εξακολουθεί παραμένει κιεμείς θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για αδικαιολόγητο συναγερμό», δήλωσε Geir Braathen, ανώτερος επιστήμονας του Τμήματος  Έρευνας.

Οι χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον, συμπεριλαμβανομένων των χλωροφθορανθράκων (CFC) χρησιμοποιούνται ευρέως στα ψυγεία και στα σπρέι, και απαγορεύθηκαν βάσει του πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987. Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα  του ΟΗΕ ανέφερε ότι η συνθήκη θα εμποδίζει 2 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο από το 2030.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM