Οι Ολλανδοί δημιούργησαν μηχάνημα για τεχνητά τσουνάμι για να μελετήσουν την ορμή των ωκεανών

Οι Ολλανδοί δημιούργησαν μηχάνημα για τεχνητά τσουνάμι για να μελετήσουν την ορμή των ωκεανών Facebook Twitter
0
Οι Ολλανδοί δημιούργησαν μηχάνημα για τεχνητά τσουνάμι για να μελετήσουν την ορμή των ωκεανών Facebook Twitter

Σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, η μελέτη των ωκεανών είναι θέμα επιβίωσης. Ολλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν σε ειδικές εγκαταστάσεις το μεγαλύτερο τεχνητό κύμα του κόσμου σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν για το χειρότερο.

«Εδώ μπορούμε να εξετάσουμε τι θα συμβεί αν τεράστια κύματα πλήξουν τα αναχώματα μας," λέει η υπουργός Υποδομών Melanie Schultz van Haegen η οποία εγκαινίασε το εργαστήριο την περασμένη Δευτέρα στην πόλη Ντελφτ.

Ο μηχανισμός ονομάστηκε "Delta Flume" και χρειάστηκε τρία χρόνια για να κατασκευαστεί στο Ινστιτούτο Deltares. Τα κύματα που δημιουργεί φτάνουν τα 5 μέτρα σε ύψος χάρη σε έναν ειδικό μετακινούμενο τοίχο που εκτελώντας μια κίνηση που τα δημιουργεί. Μέσα στην μακρόστενη δεξαμενή υπάρχουν σχεδόν 9 εκατ. λίτρα νερό.

Ο στόχος του έργου που κόστισε 26.000.000 είναι να προσομοιώσει τη δύναμη των ωκεανών, και να αναδημιουργήσει τις συνθήκες όταν δημιουργείται τσουνάμι. Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες φιλοδοξούν να μάθουν καινούργια μυστικά για την ανθεκτικότερη οικοδόμηση και την εφαρμογή αντιπλημμυρικών έργων.

Αν και η Ολλανδία είναι ανεπτυγμένη σχεδόν εξολοκλήρου σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό της θάλασσας, είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες στη αντιμετώπιση και πρόληψη υδάτινων καταστροφών χάρη σε ένα εξαιρετικά ανεπτυγμένο δίκτυο προστασίας που περιλαμβάνει υδατοφράγματα, αναχώματα και αμμόλοφους.

Σύμφωνα πάντως με το Γαλλικό πρακτορείο το πρότζεκτ έχει προσελκύσει εκτός από επιστημονικό ενδιαφέρον και δεκάδες αιτήματα από σέρφερς οι οποίοι ζητούν να δοκιμάσουν το μηχάνημα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM