Υγρή βιοψία : Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για το «άγιο δισκοπότηρο» κατά του καρκίνου

Υγρή βιοψία : Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για το «άγιο δισκοπότηρο» κατά του καρκίνου Facebook Twitter
0

Μια εξέταση αίματος για 10 διαφορετικούς τύπους καρκίνων θα μπορούσε μία μέρα να βοηθήσει τη διάγνωση της νόσου πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων στους ασθενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές στο μεγαλύτερο συνέδριο ογκολόγων στον κόσμο.

Η εξέταση, που ονομάζεται υγρή βιοψία, σαρώνει τον καρκίνο ανιχνεύοντας μικροσκοπικά τμήματα DNA που απελευθερώνονται από τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα. Οι δοκιμές είχαν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα για καρκίνους των ωοθηκών και του παγκρέατος, αν και ο αριθμός των καρκίνων που εντοπίστηκαν ήταν μικρός.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δοκιμή θα αποτελέσει μέρος ενός εργαλείου καθολικής ανίχνευσης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γιατροί για τον εντοπισμό του καρκίνου στους ασθενείς.

«Αυτό είναι δυνητικά το άγιο δισκοπότηρο της έρευνας για τον καρκίνο, για να βρούμε καρκίνους που είναι δύσκολο να θεραπευτούν σε ένα προγενέστερο στάδιο, όταν είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν», δήλωσε ο Δρ Eric Klein, επικεφαλής της έρευνας του Ινστιτούτου Καρκίνου του Κλίβελαντ. «Ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές».

Η μελέτη, από ερευνητική ομάδα η οποία συμπεριέλαβε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικών Ογκολόγων στο Σικάγο.

Ο Simon Stevens, διευθύνων σύμβουλος του NHS England, δήλωσε ότι νέες τεχνικές, όπως οι εξετάσεις αίματος για τον καρκίνο, θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν τεράστια οφέλη για την επιβίωση».

Η έρευνα εξέτασε τις περιπτώσεις περισσοτέρων από 1.600 ατόμων, εκ των οποίων 749 δεν είχαν καρκίνο κατά το χρόνο της μελέτης, χωρίς διάγνωση, και 878 από αυτούς είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με την ασθένεια.

Η δοκιμή ήταν πιο ακριβής για τη διάγνωση των καρκίνων του παγκρέατος, των ωοθηκών, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, εντοπίζοντας επιτυχώς τους καρκίνους σε τουλάχιστον τέσσερις στους πέντε ασθενείς.

Η εξέταση αίματος εντόπισε το λέμφωμα και το μυέλωμα με ελαφρώς μικρότερη ακρίβεια στο 77% και το 73%, και τον καρκίνος του εντέρου σε δύο στους τρεις ασθενείς. Ο καρκίνος του πνεύμονα ανιχνεύθηκε στο 59% των ασθενών. Ο καρκίνος στο κεφάλι και τον τράχηλο ανιχνεύθηκε στο 56% των ασθενών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά δημιουργούν υποσχέσεις, αλλά σημείωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω κλινική ανάπτυξη.

Ο αριθμός των ασθενών στους οποίους ανιχνεύθηκαν καρκίνοι ήταν μικρός. Για παράδειγμα, αν και η δοκιμή ανίχνευσε καρκίνο των ωοθηκών με ακρίβεια 90%, ανιχνεύθηκαν μόνο 10 καρκίνοι των ωοθηκών.

Ωστόσο, οι ερευνητές στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός εργαλείου το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό τους. 

Ο καθηγητής Nicholas Turner από το Ινστιτούτο Καρκινολογικής Έρευνας στο Λονδίνο περιέγραψε τα ευρήματα ως πραγματικά συναρπαστικά και ως ένα πιθανό εργαλείο γενικής εξέτασης. «Πολλοί πάσχοντες από καρκίνο διαγιγνώσκονται  πολύ αργά, όταν δεν είναι πλέον δυνατόν να γίνει χειρουργείο και οι πιθανότητες επιβίωσης είναι περιορισμένες», είπε. «Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί μια εξέταση αίματος, όπως αυτή, που μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τους καρκίνους στα αρχικά στάδια τους».

Ο Klein πρόσθεσε: «Είναι αρκετά βήματα μακριά και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε υγιείς ενήλικες μιας συγκεκριμένης ηλικίας, όπως οι ηλικίας άνω των 40 ετών, για να δουν αν έχουν πρώιμα συμπτώματα καρκίνου».

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM