Έρευνα: Η πλύση χλωρίου στο κοτόπουλο είναι τελικά επικίνδυνη

Έρευνα: Η πλύση χλωρίου στο κοτόπουλο είναι τελικά επικίνδυνη Facebook Twitter
0

Η πλύση με χλωριωμένο νερό σε τρόφιμα, η αμφιλεγόμενη τεχνική καθαρισμού που χρησιμοποιείται από πολλούς παραγωγούς πουλερικών των ΗΠΑ που επιθυμούν πρόσβαση στην βρετανική αγορά μετά το Brexit, δεν αφαιρεί μολυσματικούς παράγοντες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, από μια ομάδα μικροβιολόγων του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό mBio, διαπίστωσε ότι η λιστερία και η σαλμονέλα παραμένουν εντελώς δραστικές μετά το πλύσιμο με χλώριο. Η διαδικασία απλώς καθιστά αδύνατη την καλλιέργειά τους στο εργαστήριο, δίνοντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι το πλύσιμο με χλώριο ήταν αποτελεσματικό.

Εκτός από λίγους προαιρετικούς κώδικες, η αμερικανική βιομηχανία πουλερικών δεν έχει ρυθμιστεί σε σύγκριση με εκείνη στην ΕΕ, επιτρέποντας να διατηρούνται σε πολύ μεγαλύτερες πυκνότητες τα πουλερικά να οδηγούνται έτσι σε πολύ υψηλότερη συχνότητα μόλυνσης.

Ενώ οι παραγωγοί με φάρμες πουλερικών  στην ΕΕ διαχειρίζονται τις μολύνσεις μέσω υψηλότερων προδιαγραφών, το πλύσιμο με χλώριο χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ στο τέλος της διαδικασίας, μετά τη σφαγή, για τον καθαρισμό των σφαγίων. Αυτή η τελευταία μελέτη δείχνει ότι απλά δεν λειτουργεί.

Επί του παρόντος, το κοτόπουλο που έχει πλυθεί με χλώριο απαγορεύεται να εισαχθεί στην ΕΕ για λόγους καλής διαβίωσης των ζώων και έχει εξελιχθεί σε αμφισβητούμενο ζήτημα ως προς τη σύναψη εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ μετά το Brexit.

Προηγούμενες μελέτες με παρόμοιες διαπιστώσεις έχουν απορριφθεί από την αμερικανική βιομηχανία.

Το ζήτημα σχετίζεται λιγότερο με το ίδιο το κοτόπουλο, η μόλυνση του οποίου μπορεί να διαχειριστεί με  σωστό μαγείρεμα. Το κοτόπουλο που έχει πλυθεί με χλώριο δίνει την εντύπωση ότι είναι ασφαλές, αλλά μπορεί στη συνέχεια να μολύνει την κουζίνα, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δώσει μια σειρά από μικτά μηνύματα σχετικά με την προθυμία της να δεχθεί κοτόπουλο που έχει πλυθεί με χλώριο στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μέρος οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ενώ ο Michael Gove, ο γραμματέας του περιβάλλοντος, επέμεινε ότι τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων θα διατηρηθούν, ο υπουργός Εμπορίου Liam Fox είπε στους βουλευτές τον περασμένο Νοέμβριο: «Δεν υπάρχουν λόγοι υγείας για τους οποίους δεν θα μπορούσατε να φάτε κοτόπουλα που έχουν πλυθεί με χλώριο».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του συλλόγου καταναλωτών, το 72% του βρετανικού πληθυσμού αντιτίθεται στην εισαγωγή κοτόπουλου που έχει πλυθεί με χλώριο στη βρετανική αγορά.

Πρόσφατα δημοσιευμένη ανάλυση από βρετανική ομάδα που ερευνά τα τρόφιμα διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερη από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι περίπου 380 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Αμερική από τροφική δηλητηρίαση που προκαλεί η σαλμονέλα. Στη Βρετανία, μεταξύ 2005 και 2015, δεν υπήρξε ούτε ένας θάνατος από δηλητηρίαση από σαλμονέλα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM