Ανοίγει για το κοινό το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη

Ανοίγει για το κοινό το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη Facebook Twitter
0

Την Κυριακή 20 Μαΐου οι πόρτες στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα θα ανοίξουν για να υποδεχτούν τους λάτρεις του σύμπαντος αλλά και τους υπέρμαχους των ανοιχτών οριζόντων.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου που βρίσκεται στην κορφή του Ψηλορείτη, σε μία προσπάθεια εξοικείωσης του κοινού με την επιστήμη και την τεχνολογία, προσφέρουν μέρες ελεύθερης επίσκεψης στους χώρους του, όπως κάθε χρόνο.

Όσοι επιθυμούν να έχουν μια πρώτη γνωριμία της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου, να πληροφορηθούν για τα τελευταία επιτεύγματα στην Αστροφυσική και να παρατηρήσουν από το τηλεσκόπιο -εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν- αλλά και όσοι θέλουν να βρεθούν εκ νέου στο παρατηρητήριο του ουρανού, έχουν την ευκαιρία να το πράξουν τις Κυριακές: 20 Μαΐου, 24 Ιουνίου, 22 Ιουλίου, 19 Αυγούστου και 16 Σεπτεμβρίου, κατά τις ώρες 18:00-23:00.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου και να παρακολουθήσουν σχετική παρουσίαση, συνήθως έως τις 20:30. Κατόπιν, οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν με το μάτι μέσω του τηλεσκοπίου 1.3 μ. ένα ουράνιο αντικείμενο που θα είναι ορατό εκείνη την περίοδο.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα

 

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα αποτελεί κοινή ερευνητική εγκατάσταση του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).

Στο Αστεροσκοπείο είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν δυο τηλεσκόπια διαμέτρου 1.3 μ. και 0.3 μ. αντίστοιχα, ενώ στελεχώνεται από την ομάδα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και 'Ερευνας. Βρίσκεται στο όρος Ίδη (Ψηλορείτης) στην κεντρική Κρήτη σε υψόμετρο 1.750 μ.

Η απόστασή του από την πόλη του Ηρακλείου είναι 25 χλμ. σε ευθεία γραμμή, ενώ οδικώς απέχει 50 χλμ. Καθοδόν, 20 χλμ. πριν φθάσει κάποιος στον Σκίνακα, συναντά την παραδοσιακή πόλη των Ανωγείων, και βορειοδυτικά από το Αστεροσκοπείο, σε ευθεία απόσταση περίπου 6 χλμ., βρίσκεται το Ιδαίον 'Ανδρον, το διάσημο σπήλαιο όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, ανατράφηκε ο Δίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM