Ανησυχία από εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης για δημιουργία ρομπότ δολοφόνων σε εργαστήριο

Ανησυχία από εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης για δημιουργία ρομπότ δολοφόνων σε εργαστήριο Facebook Twitter
1

Ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης από σχεδόν 30 χώρες μποϊκοτάρουν ένα πανεπιστήμιο της Ν. Κορέας εκφράζοντας ανησυχίες την εργαστηριακή συνεργασία με μια κορυφαία αμυντική εταιρεία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημιουργία «ρομπότ δολοφόνων».

Περισσότεροι από 50 κορυφαίοι ακαδημαϊκοί υπέγραψαν την επιστολή που καλεί για μποϊκοτάζ του Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) και του συνεργάτη της, αμυντικού κατασκευαστή Hanwha Systems.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν με το πανεπιστήμιο λόγω φόβων ότι επιδίωξε να εξελίξει και να επιταχύνει τον αγώνα των εξοπλισμών για να αναπτύξει αυτόνομα όπλα.

«Υπάρχουν πολλά σπουδαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε με την τεχνητή νοημοσύνη που σώζει ζωές, ακόμα και σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά το να δηλώνετε ανοιχτά ότι ο στόχος είναι να αναπτύξετε αυτόνομα όπλα και να έχετε έναν τέτοιο συνεργάτη προκαλεί τεράστια ανησυχία», δήλωσε ο Toby Walsh, ο διοργανωτής του μποϊκοτάζ και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Πρόκειται για ένα πολύ σεβαστό πανεπιστήμιο που συνεργάζεται με έναν ηθικά αμφίβολο εταίρο που συνεχίζει να παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες», αναφέρει η επιστολή.

Η ανάπτυξη αυτόνομων όπλων θα επιδεινώσει την κατάσταση της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο.


Το μποϋκοτάζ έρχεται πριν τη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα η οποία έχει θέμα τα αυτόνομα όπλα και περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη ζητήσει πλήρη απαγόρευση των «ρομπότ δολοφόνων».

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει φόβους για μια κατάσταση που θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας και έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια αυτών των όπλων και την ικανότητά τους να διακρίνουν φίλους από εχθρούς.

Ο όμιλος Hanwha είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων της Νότιας Κορέας και παράγει πυρομαχικά διασποράς που απαγορεύονται σε 120 χώρες βάσει διεθνούς συνθήκης. Η Νότια Κορέα, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση.

Ο Walsh ανησυχούσε αρχικά όταν ένα άρθρο της εφημερίδας Korean Times περιγράφει αυτό που γίνεται στο KAIST ως «ένταξη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την ανάπτυξη αυτόνομων όπλων» και έγραψε αμέσως στο πανεπιστήμιο ζητώντας απαντήσεις τις οποίες δεν έλαβε.

Ο πρόεδρος του KAIST, Sung-Chul Shin, δήλωσε ότι το μποϊκοτάζ ήταν δυσάρεστη εξέλιξη.« Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι το  KAIST δεν έχει καμία πρόθεση να συμμετάσχει στην ανάπτυξη θανατηφόρων αυτόνομων όπλων και ρομπότ δολοφόνων», δήλωσε.

«Ως ακαδημαϊκό ίδρυμα, εκτιμούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δεοντολογικά πρότυπα σε πολύ υψηλό βαθμό», πρόσθεσε.

«Επιβεβαιώνω για μία ακόμη φορά ότι το KAIST δεν θα διεξάγει ερευνητικές δραστηριότητες αντίθετες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων όπλων που δεν έχουν ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο», κατέληξε.

Με πληροφoρίες από Guardian

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ