Για πρώτη φορά βίντεο κατέγραψε το αλλόκοτο ζευγάρωμα των τερατόμορφων πλασμάτων του βυθού

Για πρώτη φορά βίντεο κατέγραψε το αλλόκοτο ζευγάρωμα των τερατόμορφων πλασμάτων του βυθού Facebook Twitter
0

Το τερατόμορφο angler -fish (ψάρι-αγκίστρι) ζει στα πιο βαθιά μέρη των θαλασσών και έχει πάρει την ονομασία τους από την λαμπερή «ράβδο αλιείας» που εκτείνεται από το ραχιαίο πτερύγιο του.

Οι επιστήμονες μελετούν με πολύ προσοχή τη ζωή αυτών πλασμάτων καθώς σπάνια μπορούν να τα εντοπίσουν και να μάθουν τα μυστικά της ζωής τους στα σκοτεινά βάθη των ωκεανών.

Το βίντεο αυτό, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, είναι συναρπαστικό ως πρώτο του είδους που καταγράφει το ζευγάρωμα των ψαριών.

Αποκαλύπτει επίσης πόσο περίεργο είναι αυτό ενώ οι εικόνες μοιάζουν να είναι βγαλμένες από κάποιο θρίλερ με τέρατα ή εξωγήινα πλάσματα.

Όπως αναφέρει η Katie Langin στο επιστημονικό περιοδικό Science Magazine, αυτό το πρωτοφανές υλικό καταγράφηκε από τους κινηματογραφιστές άγριας ζωής Kirsten και Joachim Jakobsen που εξερευνούσαν μια περιοχή κοντά στις Αζόρες για λογαριασμό του Ιδρύματος Rebikoff-Niggeler όταν συναντήθηκαν στη σέξι σκηνή.

Στο βίντεο διακρίνεται ένα επιβλητικό θηλυκό το οποίο έχει εκτείνει τα φωτεινά του νήματα και κινείται νωχελικά στο νερό. Ακριβώς από κάτω του βρίσκεται το αρσενικό ψάρι, αλλά είναι τόσο μικρό που δύσκολα διακρίνεται και είναι προσκολλημένο στην κοιλιά της συντρόφου του.

Το ζευγάρι αυτό έχει συγχωνευθεί σε αυτό που οι βιολόγοι ονομάζουν σεξουαλικό παρασιτισμό. το αρσενικό λαμβάνει προστασία και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από το κυκλοφορικό σύστημα της συντρόφου και σε αντάλλαγμα το θηλυκό έχει μια σταθερή παροχή σπέρματος κάθε φορά που είναι έτοιμη να γεννήσει. Είναι ο κύκλος της ζωής των περίεργων αυτών πλασμάτων...

Η κινηματογράφηση έγινε σε βάθος 2.600 ποδιών. 

Το βίντεο εστάλη στον Ted Pietsch, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, ο οποίος είπε: «Έχω μελετήσει αυτά τα ζώα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου και δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Έως τώρα η μόνη απόδειξε για τη συγχώνευση αυτή προέρχονταν από νεκρά ψάρια που παρέμεναν προσκολλημένα και μετά το θάνατο.

 
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM