Λύθηκε το μυστήριο του «εξωγήινου» σκελετού από την έρημo της Χιλής

Λύθηκε το μυστήριο του «εξωγήινου» σκελετού από την έρημo της Χιλής Facebook Twitter
Dr Emery Smith
2

Επιστήμονες αποκάλυψαν την προέλευση του μυστηριώδους σκελετού, που για καιρό αποτελούσε αίνιγμα, με εικασίες ότι ήταν ένα προηγουμένως άγνωστο πρωτεύον ή ακόμη και μια εξωγήινη μορφή ζωής.

Μετά από πέντε χρόνια ερευνών, μία επιστημονική ομάδα το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Σαν Φρανσίσκο και του Στάνφορντ αποκάλυψε τη γενετική σύνθεση του περίεργου δείγματος, που βρέθηκε στην έρημο Ατακάμα το 2003, το οποίο ονομάστηκε «Ata».

Παρά το γεγονός ότι είχε το μέγεθός ενός εμβρύου, αρχικές εξετάσεις έδειχναν ότι τα οστά ήταν ενός παιδιού ηλικίας μεταξύ έξι και οκτώ ετών.

Λύθηκε το μυστήριο του «εξωγήινου» σκελετού από την έρημo της Χιλής Facebook Twitter
Dr Emery Smith

Σήμερα, εξέταση DNA έδειξε ότι η εκτιμώμενη ηλικία των οστών μπορεί να ήταν αποτέλεσμα γενετικών μεταλλάξεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο Genome Research.

Εκτός από το εξαιρετικά μικρό ύψος του, ο σκελετός είχε αρκετά ασυνήθιστα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως λιγότερα από τα αναμενόμενα πλευρά, καθώς και κωνικό σχήμα κεφαλιού.

Τα οστά είχαν αρχικά ανακαλυφθεί σε ένα σάκο, στην εγκαταλελειμμένη πόλη εξορύξεων Λα Νόρια. Από εκεί βρέθηκαν σε μία ιδιωτική συλλογή στην Ισπανία.

Πολλές ήταν οι εικασίες για την προέλευση του περίεργου σκελετού, με κάποιους να πιστεύουν ότι ήταν ακόμη και μια εξωγήινη μορφή ζωής.

Ο σκελετός, γνωστός ως Ata, παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε ένα ντοκιμαντέρ, το «Sirius», στο οποίο ένας ερευνητής UFO προσπαθεί να καταλάβει την προέλευσή του.

Γενετική έρευνα

Λύθηκε το μυστήριο του «εξωγήινου» σκελετού από την έρημo της Χιλής Facebook Twitter
Dr Emery Smith

Η νέα έρευνα δίνει τέλος σε αυτές τις εικασίες.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το γονιδίωμα του σκελετού, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ανθρώπινο.

Δείγμα που εξήχθη από τον μυελό των οστών των πλευρών του Ata χρησιμοποιήθηκε για να γίνει ανάλυση αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος. Έγινε σύγκριση με γονιδιώματα ανθρώπων και πρωτευόντων και διαπιστώθηκε ότι είναι ανθρώπινο έμβρυο, θηλυκού γένους, με Χιλιανή καταγωγή.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι είχε μια σπάνια διαταραχή γήρανσης των οστών, που τα έκανε να φαίνονται πιο γερασμένα από το άτομο στο οποίο ανήκαν, καθώς και πολλαπλές γενετικές μεταλλάξεις, συνδεδεμένες με νανισμό, σκολίωση και ανωμαλίες στους μυς και τα κόκαλα.

«Αυτό που ήταν εντυπωσιακό και μας οδήγησε να υποθέσουμε από νωρίς ότι υπήρχε κάτι παράξενο στα οστά ήταν η προφανής ωριμότητά τους (η πυκνότητα και το σχήμα τους)» ανέφερε ο Γκάρι Νόλαν, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

«Υπήρχε αναλογική ωρίμανση των οστών, κάνοντας το σώμα να δείχνει πιο ώριμο, παρά το γεγονός ότι το δείγμα αυτό καθαυτό ήταν μικρό. Αυτή η ασυμφωνία οδήγησε μεγάλο μέρος της έρευνας. Έτσι πιστεύουμε ότι ένα ή περισσότερα μεταλλαγμένα γονίδια ήταν υπεύθυνο για αυτό», ανέφερε ο Νόλαν στο BBC.

Η ανάλυση αποκάλυψε μια σειρά μεταλλάξεων σε επτά γονιδιώματα. Όλα αυτά μαζί δημιούργησαν οστικές και μυοσκελετικές παραμορφώσεις, όπως σκολίωση, και σκελετική δυσπλασία, γνωστή ως νανισμός.

Λύθηκε το μυστήριο του «εξωγήινου» σκελετού από την έρημo της Χιλής Facebook Twitter
Dr Emery Smith

Ο Ata είχε επίσης 10 ζευγάρια πλευρών, αντί για 11, στοιχείο που δεν έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους ποτέ στο παρελθόν.

«Πιστεύουμε ότι το κορίτσι γεννήθηκε νεκρό ή πέθανε αμέσως μετά τη γέννα» ανέφερε ο καθηγητής.

«Ήταν τόσο παραμορφωμένο που θα ήταν αδύνατον να τραφεί. Στην κατάστασή που βρισκόταν, θα είχε καταλήξει σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών» είπε.

Ωστόσο, η πρόσβαση σε προηγμένη ιατρική περίθαλψη ήταν πιθανώς μη διαθέσιμη στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή της Χιλής που βρέθηκε. Η κατάσταση του σκελετού υποδηλώνει ότι η ηλικία των οστών δεν είναι πάνω από 40 χρονών.

Ο καθηγητής Νόλαν ξεκίνησε την επιστημονική έρευνα του Ata το 2012, όταν ένας φίλος του τον κάλεσε λέγοντάς του ότι πιθανόν να βρήκε έναν «εξωγήινο».

Όπως εξηγεί: «Ενώ όλο αυτό ξεκίνησε ως μία ιστορία για εξωγήινους και πήρε πολλή δημοσιότητα, στην πραγματικότητα είναι η ιστορία μίας ανθρώπινης τραγωδίας. Μία γυναίκα απέκτησε ένα παραμορφωμένο μωρό, διατηρήθηκε κάπως και μετά πιθανόν πωλήθηκε».

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μελλοντικές μελέτες στο Ata δίνουν τη δυνατότητα να βελτιωθεί η κατανόηση της υποκείμενης βάσης των γενετικών σκελετικών διαταραχών - με τη δυνατότητα να βοηθήσουν άλλους στο μέλλον.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM