Φως στο μυστήριο των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας

Φως στο μυστήριο των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας Facebook Twitter
UNIVERSITY OF HAIFA
0

Ένα από τα δύο εναπομείναντα μέρη των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας αποκρυπτογραφήθηκε από ερευνητές στο Ισραήλ

Εξήντα μικροσκοπικά κομμάτια ενώθηκαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της περιόδου ενός έτους, όπου σε αυτά αναγνωρίζεται το όνομα μίας γιορτής που σηματοδοτεί τις αλλαγές μεταξύ των εποχών.

Αποκαλύφθηκε επίσης μία δεύτερη αρχαία γραφή, στα περιθώρια του χειρόγραφου, η οποία αφορά σε σχόλια και διορθώσεις του συγγραφέα.

Τα 900 χειρόγραφα, γραμμένα από μία αρχαία εβραϊκή κοινότητα, από τότε που πρωτοανακαλύφθηκαν στα σπήλαια και τα αρχαία ερείπια της ερήμου της Ιουδαίας στο Κιρμπέτ Κουμράν το 1947, αποτελούν πηγή εντυπωσιασμού καθώς θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα.

Η συλλογή θεωρείται ότι είναι το αρχαιότερο αντίγραφο της Βίβλου που βρέθηκε ποτέ και χρονολογείται το λιγότερο τον 4ο αιώνα π.Χ.

Δεν είναι γνωστό ποιος έγραψε τα χειρόγραφα, αν και κάποιοι μελετητές έχουν αποδώσει τη συγγραφή τους σε μία ασκητική κοινότητα της ερήμου, τους Εσσαίους.

Φως στο μυστήριο των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας Facebook Twitter
UNIVERSITY OF HAIFA

Τα κομμάτια του χειρόγραφου ενώθηκαν από τον Δρ. Eshbal Ratzon και τον καθηγητή Jonathan Ben-Dov του πανεπιστημίου της Χάιφα. Ήταν γραμμένα με κώδικα και κάποια από τα κομμάτια ήταν μικρότερα του ενός τετραγωνικού εκατοστού.

Σε αυτά αναφέρονται λεπτομερώς ειδικές περιστάσεις που γιορτάστηκαν από την αρχαία εβραϊκή κοινότητα, σε ένα μοναδικό ημερολόγιο 364 ημερών.

Αυτές περιλαμβάνουν εορτασμούς για το Νέο Σιτάρι, το Νέο Κρασί και Νέο Λάδι, που σχετίζονται με το εβραϊκό φεστιβάλ, γνωστό ως Shavuot.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν το όνομα που χρησιμοποιούταν από την κοινότητα για έναν εορτασμό, ο οποίος λάμβανε χώρα τέσσερις φορές το χρόνο και σηματοδοτούσε την μετάβαση μεταξύ των εποχών, τον αποκαλούμενο Tekufah. Η ίδια λέξη στη σημερινή εποχή στα εβραϊκά σημαίνει «περίοδος».

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τους βοήθησαν στην αποκρυπτογράφηση του κώδικα, σχόλια από έναν γραφέα,που εντοπίστηκαν στα περιθώρια του χειρόγραφου, ο οποίος διόρθωνε παραλείψεις του συγγραφέα.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα σχόλια, ήταν υποδείξεις που με βοήθησαν να λύσω το παζλ - μου έδειξαν πως να ενώσω το χειρόγραφο» ανέφερε ο Δρ. Ratzon στην εφημερίδα Haaretz.

Τα ανεκτίμητα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας βρέθηκαν σε έντεκα διαφορετικά σπήλαια στην περιοχή Κουμράν, στη δυτική όχθη της Νεκράς Θάλασσας ανάμεσα στο 1947 και το 1956. Τα ανακάλυψε τυχαία ένας νεαρός Βεδουίνος βοσκός που αναζητούσε μία κατσίκα, η οποία είχε χαθεί από το κοπάδι του.

Έτσι λοιπόν, η αναζήτηση ενός κατσικιού, στάθηκε η απαρχή μιας σειράς από γεγονότα, που οδήγησαν τελικά στην σπουδαιότερη ανεύρεση χειρογράφων του 20ού αιώνα, μια ανακάλυψη που προκάλεσε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και ειδικότερα των μελετητών της Βίβλου και κριτικών του κειμένου της, αφού άνοιξε νέους ορίζοντες έρευνας στην Βιβλική Θεολογία.

Πηγή: BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ