Πρώτη φορά καταγράφεται τέτοιος θάνατος - Χταπόδι έπνιξε το δελφίνι που το έτρωγε

Πρώτη φορά καταγράφεται τέτοιος θάνατος - Χταπόδι έπνιξε το δελφίνι που το έτρωγε Facebook Twitter
2

Ο Gilligan, ένα αρσενικό ρινοδέλφινο της Ινδονησίας είναι το πρώτο γνωστό κητοειδές που πέθανε από ασφυξία από χταπόδι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Μέρντοχ στο Περθ της Αυστραλίας, λένε πως ο Gilligan ήταν εξαιρετικά άπληστος και προσπάθησε να το καταπιεί ολόκληρο.

Όταν το νεαρό δελφίνι, το οποίο βρέθηκε νεκρό σε μια παραλία περίπου δύο ώρες νότια του Περθ, μεταφέρθηκε στο εργαστήριο του Nahiid Stephens για νεκροψία, τμήμα του χταποδιού εξακολουθούσε να κρέμεται από το στόμα του.

Πολλά δελφίνια έχουν παρατηρηθεί να κυνηγούν, να σκοτώνουν και να τρώνε χταπόδια, οπότε ο Stephens μελέτησε τι συνέβη ανάμεσα στα δύο πλάσματα, ειδικά επειδή ο Gilligan έδειχνε να μην έχει το παραμικρό τραύμα και να είναι σε καλή κατάσταση.

Αρχικά προσπάθησε να αφαιρέσει το χταπόδι: «Ήταν πραγματικά ένα τεράστιο χταπόδι, απλά συνέχιζα να τραβάω και να τραβάω και δεν τελείωνε» αναφέρει και προσθέτει πως ένα από τα πλοκάμια είχε μήκος πάνω από 4 πόδια.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας περιγράφονται σε πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Marine Mammal Science.

Πρώτη φορά καταγράφεται τέτοιος θάνατος - Χταπόδι έπνιξε το δελφίνι που το έτρωγε Facebook Twitter

Τα δελφίνια μπορούν να αποσυνδέσουν την επιγλωττίδα τους - ένα πτερύγιο από ιστό που συνδέει τον λάρυγγα με την οπή του οργάνου αναπνοής - για να ανοίξουν το λαιμό τους και να καταπιούν μεγαλύτερα κομμάτια φαγητού.

Ο Stephens λέει ότι το μεγάλο κεφαλόποδο φαίνεται να είχε αρπάξει το λάρυγγα του Gilligan με ένα πλοκάμι, εμποδίζοντας τον να επανασυνδεθεί με αποτέλεσμα την ασφυξία μέχρι θανάτου.

«Αυτό το χταπόδι θα μπορούσε θεωρητικά να ήταν νεκρό, αλλά ο σφιγκτήρας του πλοκαμιού  ήταν ακόμα λειτουργικός», λέει ο Stephens, προσθέτοντας ότι ενώ κανείς δεν κερδίζει σε μια τέτοια κατάσταση, το χταπόδι είχε τον τελευταίο λόγο.

Μελετώντας τον πληθυσμό δελφινιών κοντά στο Bunbury, όπου πέθανε ο Gilligan, ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι τα δελφίνια χτυπούν τα χταπόδια στον αέρα, σε μια προσπάθεια να σκοτώσουν και να μαλακώσουν τα ασπόνδυλα και να έχουν πιο εύπεπτα κομμάτια.

«Είναι αρκετά απαιτητικό για τα δελφίνια», λέει η Kate Sprogis του Murdoch University, προσθέτοντας ότι τα χταπόδια θα προσπαθήσουν να προσκολληθούν στα κεφάλια των δελφινιών όσο γίνεται η διαδικασία. 

Όσο για τον λαίμαργο Gilligan, προφανώς δεν προσπάθησε αρκετά και το κατάπιε ολόκληρο.

Ενώ ο μοναδικός θάνατος του Gilligan είναι ο πρώτος που καταγράφεται από τους επιστήμονες, πιθανότατα συμβαίνει συχνότερα στη φύση, αναφέρει η μελέτη.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια