H Γη μας προειδοποιεί - Θα έχουμε πολλούς μεγάλους σεισμούς το 2018 προβλέπουν επιστήμονες

H Γη μας προειδοποιεί - Θα έχουμε πολλούς μεγάλους σεισμούς το 2018 προβλέπουν επιστήμονες Facebook Twitter
1

Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλη αύξηση στον αριθμό καταστροφικών σεισμών σε όλο τον κόσμο τον επόμενο χρόνο.

Πιστεύουν ότι οι μεταβολές στην ταχύτητα της περιστροφής της Γης θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονη σεισμική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες τροπικές περιοχές.

Παρόλο που τέτοιες διακυμάνσεις στην περιστροφή είναι μικρές, αλλάζουν τη διάρκεια της ημέρας κατά ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου και θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων υπόγειας ενέργειας, υποστηρίζεται από τους επιστήμονες.

Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρει πως η σχέση μεταξύ της περιστροφής της Γης και της σεισμικής δραστηριότητας τονίστηκε τον περασμένο μήνα σε ένα έγγραφο του Roger Bilham του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και της Rebecca Bendick του Πανεπιστημίου της Μοντάνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής.

«Η συσχέτιση μεταξύ της περιστροφής της Γης και της σεισμικής δραστηριότητας είναι ισχυρή και δείχνει ότι θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των έντονων σεισμών το επόμενο έτος», δήλωσε ο Bilham στο Observer την περασμένη εβδομάδα.

Στη μελέτη τους, οι Bilham και Bendick εξέτασαν σεισμούς μεγέθους πάνω από 7 Ρίχτερ που είχαν συμβεί από το 1900. 

Εντόπισαν πέντε περιόδους όπου υπήρχαν σημαντικά αυξημένοι αριθμοί μεγάλων σεισμών σε σύγκριση με άλλες φορές. «Σε αυτές τις περιόδους, σημειώθηκαν μεταξύ 25 και 30 έντονοι σεισμοί ετησίως» δήλωσε ο Bilham. «Το υπόλοιπο διάστημα ο μέσος όρος ήταν περίπου 15 μεγάλοι σεισμοί το χρόνο», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές έψαξαν να βρουν συσχετισμούς μεταξύ αυτών των περιόδων έντονης σεισμικής δραστηριότητας και άλλων παραγόντων και ανακάλυψαν ότι όταν η περιστροφή της Γης μειώθηκε ελαφρά ακολούθησαν περίοδοι αυξημένου αριθμού έντονων σεισμών. «Η περιστροφή της Γης αλλάζει ελαφρώς - κατά χιλιοστό του δευτερολέπτου την ημέρα μερικές φορές- και αυτό μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια», δήλωσε ο Bilham.

Οι Bilham και Bendick διαπίστωσαν ότι υπήρχαν περίοδοι περίπου πέντε ετών κατά τους οποίους η περιστροφή της Γης επιβραδύνθηκε  αρκετές φορές τον προηγούμενο αιώνα και αυτές οι περίοδοι ακολουθήθηκαν από άλλες όπου ο αριθμός των έντονων σεισμών αυξήθηκε. «Είναι απλό. Η Γη μας προσφέρει πενταετή προειδοποίηση για μελλοντικούς σεισμούς», λένε οι επιστήμονες.

Αυτός ο συσχετισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός επειδή η περιστροφή της Γης ξεκίνησε μία από τις περιοδικές της επιβραδύνσεις πριν από περισσότερα από τέσσερα χρόνια. «Το συμπέρασμα είναι σαφές», δήλωσε ο Bilham. «Το επόμενο έτος θα δούμε μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των ισχυρών σεισμών. Μέχρι στιγμής έχουμε μόνο περίπου έξι σοβαρούς σεισμούς. Θα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε 20 το χρόνο από το 2018», αναφέρει η μελέτη.

Ακριβώς οι λόγοι που η μείωση διάρκειας της ημέρας συνδέεται με τους σεισμούς είναι ασαφείς, αν και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οι μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά του πυρήνα της Γης θα μπορούσαν να ευθύνονται.

Επιπλέον, είναι δύσκολο να προβλεφθεί πού θα συμβούν αυτοί οι σεισμοί αν και ο Bilham είπε ότι διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι από τους έντονους σεισμούς που απάντησαν σε αλλαγές στο μήκος της ημέρας φάνηκαν να συμβαίνουν κοντά στον ισημερινό. 

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Εδώ με μια βροχή (δυνατή μεν) πνίγηκαν πόσοι άνθρωποι και καταστράφηκαν οικισμοί. Φαντάσου τι έχει να γίνει με πολλαπλούς σεισμούς και πόσα μπαλάκια ευθυνών θα πετάξουν οι πολιτικοί.