Point Nemo: To πιο απόμακρο σημείο του πλανήτη που έχει γίνει «νεκροταφείο» της NASA

Point Nemo: To πιο απόμακρο σημείο του πλανήτη που έχει γίνει «νεκροταφείο» της NASA Facebook Twitter
0

Η πιο απομακρυσμένη τοποθεσία στη Γη έχει πολλά ονόματα αλλά είναι κυρίως γνωστή ως «Point Nemo» και χρησιμοποιείται μόνο από τη NASA.

Το σημείο απέχει περίπου 2.250 χιλιόμετρα από οποιοδήποτε σημείο ξηράς στη γη και βρίσκεται κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι ακριβείς συντεταγμένες υπάρχουν στο διαδίκτυο ενώ πολλές θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν σχετικά με την τοποθεσία, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται κάτι από όσα λέγονται.

Το μόνο βέβαιο και επίσημο είναι πως το σημείο αυτό είναι κάτι σαν «νεκροταφείο» της NASA.

Η απομακρυσμένη τοποθεσία είναι το ιδανικό μέρος για την απόρριψη διαστημικών σκαφών καθώς είναι τόσο μακριά από τον πολιτισμό που δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να γίνει κάποιο ατύχημα.

Ο Bill Ailor, ένας μηχανικός αεροδιαστημικής και ειδικός της NASA το έθεσε ως εξής: «Είναι ένας εξαιρετικός τόπος όπου μπορείτε να πετάξετε πράγματα χωρίς να χτυπήσετε σε κάτι».

Για να θαφτεί κάτι στο σημείο αυτό, οι διαστημικοί οργανισμοί πρέπει να κάνουν κάποιον ειδικό προγραμματισμό χρόνου.

Μικρότεροι δορυφόροι δεν καταλήγουν γενικά στο Point Nemo, αφού όπως εξηγεί η NASA, η θερμότητα από την τριβή του αέρα καίει και διαλύει τον δορυφόρο καθώς πέφτει προς τη Γη.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως ο Tiangong-1: ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός, ο οποίος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 και ζυγίζει περίπου 8,5 τόνους.

Η Κίνα έχασε τον έλεγχο του εργαστηρίου μήκους 12 μέτρων τον Μάρτιο του 2016 και τώρα ο σταθμός είναι καταδικασμένος να καταρρεύσει στις αρχές του 2018. Όμως κανείς δεν γνωρίζει ακόμη το πού ακριβώς θα γίνει αυτό.

Ο Bill Ailor, ο οποίος εργάζεται για την μη κερδοσκοπική εταιρεία Aerospace Corporation, δήλωσε ότι η εταιρεία του πιθανόν να μην έχει κάνει πρόβλεψη μέχρι πέντε ημέρες πριν ο διαστημικός σταθμός εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης.

Δεδομένου ότι η Κίνα δεν έχει τον έλεγχο του Tiangong-1, δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ο διαστημικός σταθμός θα προσκρούσει στο Point Nemo.

Οι αστροναύτες που ζουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ζουν πολύ πιο κοντά στο νεκροταφείο των διαστημικών σκαφών από οποιονδήποτε άλλο στη γη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σταθμός είναι σε τροχιά περίπου στα 360 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και το Point Nemo όταν περνά από πάνω του.

Από το 1971 έως τα μέσα του 2016, οι διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο έχουν «ξεφορτωθεί» στο σημείο αυτό τουλάχιστον 260 διαστημικά σκάφη. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά από το έτος 2015, όταν το σύνολο ήταν μόλις 161, όπως αναφέρει το Gizmodo.

Ο ΜΙΡ, διαστημικός σταθμός της Σοβιετικής εποχής, περισσότερα από 140 ρωσικά σκάφη προμηθειών, αρκετά φορτηγά σκάφη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (όπως το ATV του Jules Verne) και ακόμη ένας πύραυλος SpaceX, έχουν καταλήξει στο υδάτινο νεκροταφείο σύμφωνα με το Smithsonian. com.

Αν και όλα τα διαστημικά σκάφη δεν καταλήγουν στο νεκροταφείο, οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες ώστε κάποιος να χτυπηθεί από τα συντρίμμια, ανεξάρτητα από το σημείο που το διαστημικό σκάφος πέσει στη Γη.

«Δεν είναι αδύνατο, αλλά από την αρχή της διαστημικής εποχής, μια γυναίκα στην Οκλαχόμα που είχε δεχτεί χτύπημα στον ώμο είναι η μόνη που γνωρίζουμε να έχει αγγιχτεί από ένα κομμάτι διαστημικών συντριμμιών», λένε οι ειδικοί.

Ένας μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει όμως για τα νεκρά διαστημικά σκάφη σε τροχιά και αυτός δεν είναι άλλος από τα σκουπίδια.

Περίπου 4.000 δορυφόροι επί του παρόντος περιστρέφονται γύρω από τη Γη σε διάφορα υψόμετρα. Υπάρχει χώρος για περισσότερους - ακόμα και για 4.425 νέους δορυφόρους διαδικτύου, οι οποίοι επιθυμούν να τεθούν σε λειτουργία στο άμεσο μέλλον από τον Έλον Μασκ και την SpaceX. Όμως το διάστημα είναι γεμάτο σκουπίδια.

Εκτός από όλους αυτούς τους δορυφόρους, υπάρχουν χιλιάδες ανεξέλεγκτα σώματα που περιστρέφονται γύρω από τη Γη, μαζί με πάνω από 12.000 τεχνητά αντικείμενα μεγαλύτερα από μια γροθιά, σύμφωνα με το Space-Track.org. 

Το χειρότερο σενάριο κινδύνου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, είναι όταν ένα διαστημικό σκουπίδι συγκρουστεί με ένα άλλο, ειδικά αν τα αντικείμενα είναι μεγάλα. Τέτοιες δορυφορικές συγκρούσεις είναι σπάνιες αλλά συμβαίνουν και έχουν καταγραφεί το 1996, το 2009 και δύο το 2013.

Αυτά τα ατυχήματα - μαζί με την εκ προθέσεως καταστροφή των διαστημικών δορυφόρων - έχουν δημιουργήσει αμέτρητα κομμάτια διαστημικών συντριμμιών που μπορούν να απειλήσουν δορυφόρους σε κοντινή τροχιά.

Η απομάκρυνση των παλαιών διαστημικών σκαφών αποτελεί βασικό παράγοντα για την αποτροπή του σχηματισμού σκουπιδιών στο διάστημα και πολλοί διαστημικοί οργανισμοί και εταιρείες τώρα κατασκευάζουν διαστημικά σκάφη με συστήματα για την απομάκρυνση τους και τα προσγειώνουν στο νεκροταφείο των διαστημικών σκαφών.

Όμως αρκετοί πιέζουν για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μεθόδων που μπορούν να εφαρμόσουν εργαλεία που θυμίζουν σε λειτουργία το λάσο ή ένα ρυμουλκό και να αφαιρέσουν τα παλιά, ανεξέλεγκτα αντικείμενα που είναι στο διάστημα και να τα αποθέσουν στο «Point Nemo».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM