To σύνδρομο «ραγισμένης καρδιάς» σε γυναίκα που έχασε το σκύλο της

To σύνδρομο «ραγισμένης καρδιάς» σε γυναίκα που έχασε το σκύλο της Facebook Twitter
0

Η Joanie Simpson ξύπνησε νωρίς το πρωί με έναν τρομερό πόνο στην πλάτη. Το στήθος της άρχισε να πονάει όταν γύρισε πλευρά. Μέσα σε 20 λεπτά, βρισκόταν στα περιστατικά έκτακτης ανάγκης του τοπικού νοσοκομείου και από εκεί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Χιούστον, όπου οι γιατροί προετοιμαζόταν για μια ασθενή που εμφάνιζε τα κλασσικά σημάδια μιας καρδιακής προσβολής.

Ωστόσο, οι εξετάσεις στο Ιατρικό Κέντρο του Τέξας αποκάλυψαν κάτι πολύ διαφορετικό.

Οι γιατροί διέγνωσαν μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo, μια κατάσταση με συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με αυτά που εμφανίζονται στα καρδιακά επεισόδια. Συνήθως κάτι τέτοιο προκύπτει μετά από ένα έντονα συναισθηματικό γεγονός όπως η απώλεια ενός συζύγου ή ενός παιδιού και από εκεί προέκυψε και η ονομασία «το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς».

Στην περίπτωση της γυναίκας αυτής όμως το σύνδρομο πυροδοτήθηκε από το θάνατο του αγαπημένου της τεριέ Meha.

Η εμπειρία της Simpson περιγράφεται αυτή την εβδομάδα στο New England Journal of Medicine όχι λόγω σπανιότητας, αλλά επειδή η δική της περίπτωση ήταν ενδεικτική για κάτι πιο σημαντικό.

Αν και δεν είναι η πρώτη δημοσιευμένη περίπτωση που συνδέει το σύνδρομο με το άγχος και τη θλίψη από το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου, υπογραμμίζει κάτι που πολλοί ιδιοκτήτες ζώων παίρνουν ως δεδομένο: ότι η θλίψη για άρρωστα ή νεκρά κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι τόσο μεγάλη και δυνατή όσο η θλίψη για τον άνθρωπο.

Η έρευνα υποστηρίζει αυτή την ιδέα, η οποία επαναλήφθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη που διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με χρόνια άρρωστα ζώα έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους.

Είναι η λεπτομέρεια που συνδέει τα κατοικίδια ζώα με την υγεία και την ευτυχία, αν και οι άνθρωποι που έχουν χάσει αγαπημένα ζώα είναι πιθανό να μην εκπλαγούν.

Η Simpson σίγουρα δεν ήταν συγκλονισμένη όταν το έμαθε. Λίγο διάστημα πριν το επεισόδιο, ο γιος της αντιμετώπιζε χειρουργική επέμβαση, ο γαμπρός της είχε μείνει άνεργος και είχε κουραστεί από μια περίπλοκη και χρονοβόρα πώληση αυτοκινήτου. Εν τω μεταξύ, η 9χρονη Μeha έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Το σκυλί ήταν σαν κόρη της, είπε η γυναίκα εξηγώντας πως όταν τα παιδιά της έφυγαν από το σπίτι είχε γίνει η διέξοδός της. Αλλά η Meha άρχισε να έχει κακές μέρες και είχε έναν ξαφνικό θάνατο. Η ιδιοκτήτριά της την είδε να πεθαίνει μπροστά της.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine  είναι μεταξύ εκείνων που επιβεβαίωσαν ότι μια πλημμύρα ορμονών του στρες μπορεί να είναι σε θέση να "αναισθητοποιήσουν" την καρδιά και να προκαλέσουν σπασμούς σε υγιείς ανθρώπους.

Η Simpson, που τώρα ζει βορειοδυτικά του Σαν Αντόνιο έχει μόνο μια γάτα που ονομάζεται Buster Δεν έχει ακόμη αποκτήσει το ίδιο δέσιμο που είχε με τον σκύλο της, αν και είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί.

Ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που παίρνουν κατάκαρδα περισσότερο τα θλιβερά πράγματα και αυτή η στάση σημαίνει ότι η καρδιά της θα «σπάσει» και πάλι εκτιμούν οι γιατροί.

«Είναι καρποφόρο, είναι τραυματικό, είναι όλα τα παραπάνω», δήλωσε η Simpson. «Αλλά ξέρετε τι; Δίνουν τόσο πολλή αγάπη και συντροφικότητα που θα το κάνω και πάλι, θα συνεχίσω να έχω κατοικίδια ζώα. Τίποτα δεν θα με σταματήσει», λέει.

Με πληροφορίες από Washington Post

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM