Επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι μόλις πεθάναμε

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορούμε να καταλάβουμε ότι μόλις πεθάναμε Facebook Twitter
1

Οι επιστήμονες ίσως έχουν καταφέρει να δώσουν απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής- τι συμβαίνει μετά τον θάνατο. Σύμφωνα με ερευνητές, ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου εξακολουθεί να είναι ενεργός μετά τον θάνατο, κάτι που σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις το άτομο έχει επίγνωση πως μόλις πέθανε, μόνο όμως αν μετά γίνει ανάνηψη και επιστρέψει ξανά στη ζωή. 

Μια ομάδα από το Langone School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης μελετά εδώ και καιρό ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο ή καρδιακή ανακοπή, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει η καρδιά τους για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. «Βασικά έτσι βγάζεις την ώρα θανάτου- όλα βασίζονται στην στιγμή που σταματά η καρδιά», σχολίασε ο Dr. Sam Parnia από το NYU, μιλώντας στο Live Science.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς που πεθαίνουν και μετά τους επαναφέρουν στη ζωή, έχουν περιγράψει πως έβλεπαν τους γιατρούς και τις νοσοκόμες να δουλεύουν, είχαν πλήρη επίγνωση ολόκληρων συζητήσεων ή πραγμάτων που συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή και τα έβλεπαν, τα οποία σε άλλη περίπτωση δεν θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν. Ο Dr. Sam Parnia στηρίζει τις θέσεις του, αναφέροντας πως τις συγκεκριμένες αναμνήσεις αυτών των ασθενών έχουν επιβεβαιώσει και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ήταν παρόντα τη στιγμή του θανάτου και σοκαρίστηκαν διαπιστώνοντας πως οι ασθενείς τους, που ήταν πρακτικά νεκροί, μπορούσαν να θυμηθούν τόσες λεπτομέρειες. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του αποφάσισαν να μελετήσουν αυτές τις αναφορές ανθρώπων που «γύρισαν πίσω από τον θάνατο» ώστε να κατανοήσουν καλύτερα και τα όσα λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο του ατόμου την στιγμή που πεθαίνει. 

Παλαιότερες μελέτες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έχουν αποδείξει πως όταν το σώμα πεθαίνει ταυτόχρονα συμβαίνει μια ξαφνική έκρηξη εγκεφαλικής δραστηριότητας. Τα εγκεφαλικά κύματα συνδέονται με την συνείδηση, κάτι που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα, πως σε κάποιο επίπεδο, το άτομο καταλαβαίνει ότι πέθανε πριν «κλείσει» ο εγκέφαλός του. 

Ο Dr. Sam Parnia και η ομάδα του ελπίζουν πως οι εμπειρίες ασθενών που επανήλθαν στη ζωή θα παρέχουν τα ζωτικής σημασίας στοιχεία σχετικά με το τι κάνει ο εγκέφαλος πριν σταματήσει να λειτουργεί. «Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς βιώνει ο άνθρωπος όταν περνά από τον θάνατο, επειδή αυτό αντανακλά την εμπειρία που όλοι μας θα έχουμε όταν πεθάνουμε», προσθέτει ο ίδιος.

Δεν παραλείπει επίσης να σχολιάσει πως πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία, που δεν βιώνουν όλοι ασθενείς, κι η οποία πολλές φορές τους «μεταμορφώνει» όταν επανέρχονται στη ζωή. «Αυτό που τείνει να συμβαίνει είναι πως οι άνθρωποι που είχαν μια τέτοια εμπειρία μπορεί να επιστρέψουν στη ζωή εντελώς αλλαγμένοι- γίνονται πιο αλτρουιστές και βοηθούν περισσότερο για τους άλλους. Ενδέχεται να βρουν καινούργιο νόημα στη ζωή τους όταν έχουν πρώτα έρθει τόσο κοντά στον θάνατο», καταλήγει.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια