Στους Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young απονεμήθηκε το φετινό νόμπελ Ιατρικής

Στους Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young απονεμήθηκε το φετινό νόμπελ Ιατρικής Facebook Twitter
2

Στους Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young απονεμήθηκε το Νόμπελ Ιατρικής, το πρώτο που δίνεται φέτος.

Οι τρεις ερευνητές βραβεύτηκαν για τη μελέτη τους επί του μοριακού μηχανισμού που ελέγχει τον κιρκαδιανό ρυθμό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων.

«Η ζωή στη Γη είναι προσαρμοσμένη στην περιστροφή του πλανήτη. Για πολλά χρόνια γνωρίζαμε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, έχουν ένα εσωτερικό, βιολογικό ρολόι που τους βοηθάει να προσδοκούν και να προσαρμόζονται στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ημέρας. Αλλά πώς ακριβώς δουλεύει αυτό το ρολόι; Οι Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young μπόρεσαν να εξετάσουν από μέσα το βιολογικό ρολόι και να αποσαφηνίσουν τις εσωτερικές του διεργασίες. Τα ευρήματά τους εξηγούν πως τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι προσαρμόζουν τους βιολογικούς τους ρυθμούς ώστε να συγχρονίζονται με την περιστροφή της Γης.

»» Χρησιμοποιώντας μύγες των φρούτων (Drosophila melanogaster) ως οργανικά μοντέλα, οι νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ απομόνωσαν ένα γονίδιο που ελέγχει τον φυσιολογικό βιολογικό ρυθμό. Έδειξαν ότι το γονίδιο κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στα κύτταρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και μεταβολίζεται κατά τη διάρκεια της μέρας. Επιπροσθέτως, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν πρόσθετα πρωτεϊνικά συστατικά του μηχανήματος αυτού, αποκαλύπτοντας τον μηχανισμό που ελέγχει τον αυτοσυντηρούμενο ωρολογιακό μηχανισμό μέσα στο κύτταρο. Πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι το βιολογικό ρολόι λειτουργεί με τις ίδιες αρχές στα κύτταρα και άλλων πολυκύτταρων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

»» Με εξαιρετική ακρίβεια, το εσωτερικό μας ρολόι προσαρμόζει τη φυσιολογία μας στις δραματικά διαφορετικές φάσεις της μέρας. Το ρολόι ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες όπως η συμπεριφορά, τα επίπεδα ορμονών, ο ύπνος, η θερμοκρασία του σώματος και ο μεταβολισμός. H ευεξία μας επηρεάζεται από μία αναντιστοιχία μεταξύ της εξωτερικής θερμοκρασίας και αυτού του εσωτερικού ρολογιού, για παράδειγμα όταν ταξιδεύουμε κατά μήκος διαφορετικών ζωνών ώρας και παθαίνουμε "τζετ λαγκ". Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις πως η χρόνια απόκλιση μεταξύ του τρόπου ζωής μας και του ρυθμού που καθορίζεται από τον εσωτερικό μας χρονομέτρη συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο διάφορων ασθενειών», αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αδικία, έπρεπε να δοθεί στην κυρά Σούλα που αν και δεν τέλειωσε το λύκειο, ασχολείται με το ιντερνέτ και είναι κατά των εμβολιασμών. Το συζητά και σ φόρουμ.
Ο Βρετανος Philip Noel-Baker, ειναι ο μοναδικος που εχει κερδισει και Ολυμπιακο μεταλλιο και βραβειο Νομπελ.Πηρε το ασημενιο στους Ολυμπιακους του 1920,και πηρε το Νομπελ Ειρηνης το 1959.Εγκυκλοπαιδικα.