Απεργία την Πρωτομαγιά

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν για πρώτη φορά γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα έμβρυα

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν για πρώτη φορά γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα έμβρυα Facebook Twitter
0

Η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ανθρώπινων εμβρύων στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «MIT Technologie Review», οι επιστήμονες κατάφεραν να τροποποιήσουν τα ελαττωματικά γονίδια σε ανθρώπινα έμβρυα, χρησιμοποιώντας την επαναστατική τεχνική CRISPR.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα δημοσιευθούν προσεχώς σε μια επιστημονική επιθεώρηση» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έρικ Ρόμπινσον, ένας εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Επιστημών και Υγείας του Όρεγκον (OHSU). «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε.

Ο Σάιμον Ουάντινγκτον, καθηγητής τεχνολογίας γενετικής μεταφοράς στο University College του Λονδίνου, τόνισε με τη σειρά του πως «είναι πολύ δύσκολο να σχολιάσουμε αυτές τις έρευνες, δεδομένου ότι δεν έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό».

Μέχρι τώρα, οι Αμερικανοί επιστήμονες παρακολουθούσαν με έναν συνδυασμό δέους, φθόνου αλλά και κάποιας ανησυχίας επιστήμονες σε άλλες περιοχές του πλανήτη να εξερευνούν την αμφιλεγόμενη αυτή πρακτική. Μέχρι σήμερα, τρεις μελέτες επεξεργασίας ανθρώπινων εμβρύων είχαν δημοσιευτεί, όλες από επιστήμονες στην Κίνα.

Σύμφωνα με τη MIT «Technologie Review», η οποία επικαλείται έναν από τους επιστήμονες της ομάδας, τα πειράματά τους κατέδειξαν ότι είναι δυνατόν να «επιδιορθωθούν» αποτελεσματικά και χωρίς κινδύνους τα γενετικά ελαττώματα που ευθύνονται για τις κληρονομικές ασθένειες.

Παρότι, μάλιστα, σε κανένα από αυτά τα έμβρυα δεν επετράπη να αναπτυχθούν περισσότερο από μερικές μέρες, και ενώ δεν υπήρχε επίσης η πρόθεση να εμφυτευτούν σε κάποια μήτρα, τα πειράματα αυτά αποτελούν ορόσημο σε μία πορεία που είναι πιθανό να οδηγήσει στη γέννηση των πρώτων γενετικά τροποποιημένων ανθρώπων.

Για τους επικριτές τέτοιου είδους πειράματα μπορούν να λειτουργήσουν ως κερκόπορτες για έναν νέο κόσμο «κατά παραγγελία μωρών», κατασκευασμένων με γενετικές βελτιώσεις. Μία προοπτική που πολεμάτε σφόδρα από θρησκευτικές οργανώσεις, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανθρώπων και εταιρίες που ασχολούνται με τη βιοτεχνολογία.

Η τεχνολογία CRISPR/Cas9, ένας μηχανισμός που ανακαλύφθηκε στα βακτήρια, συνιστά μια τεράστια δυνατότητα για τη γενετική ιατρική καθώς επιτρέπει να τροποποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά τα γονίδια. Πρόκειται για ένα «μοριακό ψαλίδι» που μπορεί, με μεγάλη ακρίβεια, να αφαιρεί τα ανεπιθύμητα τμήματα ενός γονιδιώματος και να τα αντικαθιστά με νέα τμήματα DNA.

Την περασμένη χρονιά, η αμερικανική κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών είχε χαρακτηρίσει την τεχνολογία CRISPR/Cas9 ως πιθανό «όπλο μαζικής καταστροφής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και technologyreview.com

Τech & Science
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM