Έλληνες και Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητό χοληδόχο πόρο που θα μειώσει την ανάγκη για μεταμοσχεύσεις ήπατος

Έλληνες και Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητό χοληδόχο πόρο που θα μειώσει την ανάγκη για μεταμοσχεύσεις ήπατος Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Έλληνες και άλλοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, βρήκαν τρόπο να αναπτύσσουν χοληδόχο πόρο στο εργαστήριο. Ο τεχνητός χοληδόχος πόρος - που μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα - μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παιδιών με ασθένεια στο ήπαρ, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για μεταμοσχεύσεις ήπατος.


Ο χοληδόχος πόρος αποτελεί τμήμα του χοληφόρου δέντρου ή του δικτύου των χοληφόρων αγγείων, μέσα στο οποίο ρέει η χολή, η οποία εκκρίνεται από το ήπαρ και παίζει ζωτικό ρόλο στην πέψη της τροφής. Ο χοληδόχος πόρος, που μοιάζει με σωλήνα, έχει μήκος περίπου οκτώ εκατοστών και διάμετρο οκτώ χιλιοστών.

Αν ο πόρος αυτός δεν λειτουργεί ομαλά, συσσωρεύεται χολή στο ήπαρ. Σήμερα για τις ασθένειες που οφείλονται στο χοληδόχο πόρο, η μόνη επιλογή είναι η μεταμόσχευση του ήπατος, για το οποίο όμως δεν υπάρχει πάντα διαθέσιμος δότης.


Οι επιστήμονες πήραν υγιή κύτταρα από χοληδόχο πόρο και ανέπτυξαν στο εργαστήριο μια τρισδιάστατη κυτταρική δομή πάνω σε ένα σωληνοειδή βιοδιασπώμενο σκελετό από κολλαγόνο. Μετά από ένα μήνα, τα κύτταρα είχαν καλύψει το σκελετό και είχαν δημιουργήσει ένα τεχνητό χοληδόχο πόρο.


Όταν αυτός μεταμοσχεύθηκε σε ποντίκια αντικαθιστώντας το αντίστοιχο όργανο των ζώων που είχε πρόβλημα, ενσωματώθηκε ομαλά στο σώμα τους και σχημάτισε κανονικούς χοληδόχους πόρους με φυσιολογική λειτουργία. Τα πειραματόζωα έζησαν χωρίς κάποιες παρενέργειες.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φώτη Σαμπαζιώτη των τμημάτων Χειρουργικής και Ηπατολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων Wellcome-MRC Cambridge, καθώς και τη δρα Αθηνά Μαρκάκη του τμήματος Μηχανικής του βρετανικού πανεπιστημίου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine". Δύο ακόμη Έλληνες επιστήμονες, ο Νικήτας Γεωργακόπουλος του τμήματος Χειρουργικής και η Λουκία Γιάνγκου του τμήματος Ιατρικής, συμμετείχαν στην έρευνα.


Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, στο μέλλον θα δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες τέτοιων ιστών που θα αντικαθιστούν τους δυσλειτουργικούς χοληδόχους πόρους, χωρίς ο ασθενής να εξαρτάται πλέον από την ανάγκη να βρεθεί ήπαρ για μεταμόσχευση. Παράλληλα θα είναι δυνατό να δοκιμάζονται νέα φάρμακα πάνω σε αυτούς τους εργαστηριακούς ιστούς.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM