Η τέλεια αρμονία επτά πλανητών εκπλήσσει τους επιστήμονες

Η τέλεια αρμονία επτά πλανητών εκπλήσσει τους επιστήμονες Facebook Twitter
0

Το πλανητικό σύστημα Trappist-1, του οποίου η ανακάλυψη ανακοινώθηκε από τη NASA τον περασμένο Φεβρουάριο, δεν σταματά να εκπλήσσει τους επιστήμονες. Όπως ανακάλυψαν τώρα, οι επτά πλανήτες που αποτελούν το σύστημα, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» (δηλαδή, δυνητικά είναι σε θέση να φιλοξενήσουν ζωή), στην πραγματικότητα βρίσκονται σε έναν τέλειο συγχρονισμό, εξασφαλίζοντας έτσι στο πλανητικό συγκρότημα μια ισχυρή σταθερότητα.

Αυτό φαίνεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters από ομάδα Καναδών αστροφυσικών. Το αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, αντικρούει ορισμένες από τις αρχικές διαπιστώσεις της έρευνας, που κατέληγε  ότι το σύστημα ήταν ιδιαίτερα ασταθές στην πραγματικότητα.

Η αρμονία των επτά πλανητών προέρχεται από μια πολύ απλή προϋπόθεση: Οι τροχιακές περίοδοί τους βρίσκονται σε μια καλά καθορισμένη μεταξύ τους σχέση. Το Trappist-1 ακολουθεί ακριβώς το πρότυπο του Ποσειδώνα και των δορυφόρων του στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά ακόμη πιο ευρέως, αφού και οι επτά πλανήτες του εμπλέκονται σε μια αλυσίδα  συντονισμών. Για να γίνει εμφανής αυτός ο αρμονικός συντονισμός, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα animation όπου κάθε πλανήτης παράγει μια νότα πιάνου  κάθε φορά που περνάει μπροστά από το άστρο του, ενώ ένα τύμπανο ακούγεται όταν υπερβαίνει τον πλησιέστερο γείτονά του. Το αποτέλεσμα είναι μια πραγματική «συμφωνία», και αυτό δεν είναι τυχαίο: στη μουσική, στην πραγματικότητα, είναι απλά οι σχέσεις μεταξύ των συχνοτήτων που κάνουν ευχάριστο το άκουσμα από δύο νότες που παίζονται ταυτόχρονα.

Από αστρονομική άποψη, αυτή είναι μια ασυνήθιστη κατάσταση. «Τα περισσότερα πλανητικά συστήματα είναι σαν μπάντα ερασιτεχνών μουσικών που παίζουν τα όργανά τους με διαφορετικούς ρυθμούς», σημειώνει ο  Matt Russo , του Καναδικού Ινστιτούτου Θεωρητικής Αστροφυσικής που έχει αναπτύξει το animation. «Το Trappist-1 είναι διαφορετικό: πρόκειται για μια υπερ-ομάδα στην οποία το σύνολο των επτά μελών του συγχρονίζει σχεδόν τέλεια τα όργανά του», τονίζει.

Με πληροφορίες από Repubblica

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM