Έρευνα: Όταν οι ιατροδικαστές δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για τα αίτια θανάτου του ίδιου ανθρώπου

Έρευνα: Όταν οι ιατροδικαστές δυσκολεύονται να συμφωνήσουν για τα αίτια θανάτου του ίδιου ανθρώπου Facebook Twitter
0

Οι ιατροδικαστές δεν φαίνονται ικανοί να συμφωνήσουν τι προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και κατά πόσο αυτός ο θάνατος μπορεί να προέρχεται από εγκληματική ενέργεια, ακόμη και όταν έχουν στη διάθεσή τους τα ίδια ακριβώς στοιχεία για το περιστατικό, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η αδυναμία αυτή, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τις οικογένειες των θανόντων, όσο και για την πρόληψη μελλοντικών θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το ζήτημα της έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ των ιατροδικαστών πρέπει πλέον να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη.

Σχεδόν ένας στους δύο θανάτους διεθνώς περνάει από το τραπέζι των ιατροδικαστών, οι οποίοι καλούνται να αποφανθούν για τα αίτια του θανάτου, ιδίως για περιπτώσεις που πιθανολογείται ότι ο θάνατος ήταν βίαιος, αφύσικος ή άγνωστης αιτιολογίας.

Ο δρ Μάξγουελ ΜακΛιν του Πανεπιστημίου του Χάντερσφιλντ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής παθολογίας "Journal of Clinical Pathology", κάλεσε τους έμπειρους ιατροδικαστές της Αγγλίας και της Ουαλίας να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα μέσω διαδικτύου.

Οι ιατροδικαστές έπρεπε να εξετάσουν ένα περιστατικό θανάτου και να αποφανθούν αν προήλθε από επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση (σενάριο 1), από συνδυασμό τραύματος και αρρώστιας (σενάριο 2) ή από λοιμώδη νόσο (σενάριο 3). Σε όλους τους ιατροδικαστές δόθηκαν οι ίδιες πληροφορίες για το θάνατο.

Οι 35 ιατροδικαστές που εξέτασαν τα στοιχεία (χωρίς νεκροψία όμως), εμφάνισαν μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις τους, ενώ μερικοί είπαν ότι τα στοιχεία ήσαν ανεπαρκή για να σχηματίσουν γνώμη. Σε κάποιες περιπτώσεις εξέφρασαν τελείως αντίθετες γνώμες.

Οι διαφορές, σύμφωνα με τη μελέτη, φαίνεται να πηγάζουν από τον υποκειμενικό και άρα διαφορετικό τρόπο που κάθε ιατροδικαστής ερμηνεύει τα γεγονότα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM