Η εταιρεία πολυτελών τηλεφώνων Vertu πωλήθηκε για 57 εκατ. ευρώ σε «εξόριστο» Τούρκο επιχειρηματία

Η εταιρεία πολυτελών τηλεφώνων Vertu πωλήθηκε για 57 εκατ. ευρώ σε «εξόριστο» Τούρκο επιχειρηματία Facebook Twitter
0

Η εταιρεία Vertu με έδρα το Λονδίνο, που εξειδικεύεται στη δημιουργία και διάθεση ακριβών και ιδιαίτερα πολυτελών συσκευών κινητής τηλεφωνίας, εξαγοράστηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά από τότε διαχωρίστηκε από την Nokia το 2012. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης, η εταιρεία πωλήθηκε για περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ από έναν επενδυτικό φορέα που έχει ιδρύσει ο Τούρκος επιχειρηματίας Hakan Uzan.

Ο Hakan είναι γόνος της πάλαι ποτέ δεσπόζουσας οικογενείας των Uzan. Το Uzan Group κάποτε ασχολούνταν από τις τραπεζικές συναλλαγές και τις ενεργειακές επενδύσεις μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ανάμεσά τους και η Telsim, που ιδρύθηκε το 1994 με χρήματα από την Nokia και τη Motorola. Όταν όμως αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες και χρεοκόπησε το 2001, οι δύο εταιρίες της έκαναν μήνυμα καταφέροντας τελικά μια αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων. Κι αυτή ήταν μόνο η αρχή του τέλους για την γνωστή οικογένεια, καθώς το 2004 η τουρκική κυβέρνηση κατάσχεσε περισσότερες από 200 εταιρείες που ανήκαν στο Uzan Group για την αποπληρωμή χρεών ύψους σχεδόν 5.7 εκατομμυρίων δολαρίων. Η οικογένεια είχε αποδώσει τότε όλον αυτόν «πόλεμο» που δεχόταν σε πολιτικά συμφέροντα. Η οικογένεια ζήτησε και τελικά πήρε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία αλλά ο ακριβής τόπος διαμονής τους παραμένει άγνωστος.

Πολλοί εκτιμούν, πως η εξαγορά της Vertu ενδεχομένως δεν ήταν και η σοφότερη οικονομική κίνηση εκ μέρους του Hakan Uzan, αφού η εταιρεία είναι γνωστή για το προφίλ των προϊόντων της, που χαρακτηρίζεται εκκεντρικό και, φυσικά, υπερτιμημένο. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2014, η Vertu κατέγραψε ζημία ύψους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ για πωλήσεις 126 εκατ. ευρώ. Μέχρι το 2015, φέρεται να είχε πουλήσει περίπου 450.000 συσκευές παγκοσμίως, με μέση τιμή έκαστης τα 6.000 δολάρια. Το 2012 η Vertu πωλήθηκε από την Nokia στη σουηδική EQT VI για περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Το 2015, η EQT VI την πούλησε στο Godin Holdings του Χονγκ Κονγκ για άγνωστο ποσό. 

* Με πληροφορίες από Telegraph

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM