Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα αυγά κροκοδείλου, ηλικίας 152 εκατ. ετών

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα αυγά κροκοδείλου, ηλικίας 152 εκατ. ετών Facebook Twitter
1

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη δυτική Πορτογαλία τα αρχαιότερα αυγά κροκοδείλων, ηλικίας περίπου 152 εκατομμυρίων ετών, κατά 40 εκατ. χρόνια παλαιότερα από όσα είχαν βρεθεί έως τώρα.


Τα αυγά είναι πολύ καλά διατηρημένα και, με βάση το μέγεθός τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μητέρα τους θα είχε μήκος δύο μέτρων.

Μοιάζουν πολύ με των σύγχρονων κροκοδείλων, πράγμα που σημαίνει ότι οι κροκόδειλοι έχουν αλλάξει λίγο στην εξελικτική πορεία 150 εκατ. ετών.


Οι κροκόδειλοι εμφανίσθηκαν πριν από περίπου 200 εκατ. χρόνια, σχεδόν μαζί με τους δεινόσαυρους. Οι τελευταίοι εξαφανίσθηκαν, αλλά οι κροκόδειλοι επιβίωσαν έως σήμερα και έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη Γη.


Οι κροκόδειλοι και οι συγγενείς τους σχημάτιζαν την ευρύτερη ομάδα των κροκοδειλόμορφων, που είχε μεγαλύτερη ποικολομορφία στην εμφάνιση και στη διατροφή σε σχέση με τους σημερινούς κροκόδειλους.


Τα απολιθωμένα οστά κροκοδείλων είναι σπάνια. Ένα από τα πιο γνωστά είναι του τρομερού Sarcosuchus, που ζούσε στα ποτάμια της Αφρικής τρώγοντας δεινόσαυρους και ψάρια. Τα απολιθώματα κροκοδείλιων αυγών είναι ακόμη πιο σπάνια και συχνά βρίσκονται σπασμένα σε κομμάτια, αλλά όχι αυτή τη φορά.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζοάο Ρούσο του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβόνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περoοδικό "PLoS One", σύμφωνα με το BBC, βρήκαν τα αυγά στη διάρκεια ανασκαφών σε μια φωλιά δεινοσαύρων κοντά στο χωριό Λουρίνια, βόρεια της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Παραμένει μυστήριο το γιατί τα αυγά βρέθηκαν σε μια τέτοια φωλιά.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM
Φάρμακα για απώλεια βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Τech & Science / Φάρμακα για την απώλεια βάρους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 20%, διαπιστώνει μελέτη

Συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
ΟΙ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ ΔΕΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ!Αυτοί που εξαφανίστηκαν είναι οι μη-ιπτάμενοι δεινόσαυροι, όπως ο T-rex ή ο Στεγόσαυρος. Οι ιπτάμενοι δεινόσαυροι ζουν και κυριαρχούν στον αέρα μέχρι και σήμερα. Είναι τα πουλιά.