Eπιστήμονες συστήνουν στροφή στις ελληνικές φυλές προβάτων

Eπιστήμονες συστήνουν στροφή στις ελληνικές φυλές προβάτων Facebook Twitter
0

 Ποιοτικότερο κρέας και γάλα και αντοχή στις ασθένειες έχει το πρόβατο της φυλής Φλώρινας, που αν και εκτρέφονταν παραδοσιακά σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, σήμερα κινδυνεύει να εξαφανισθεί καθώς ο πληθυσμός του περιορίζεται πλέον στα περίπου 1000 ζώα.

 "Είναι κρίμα που αυτή η αξιόλογη φυλή βρίσκεται σε κατάσταση εξαφάνισης, τη στιγμή που θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Αν και τελευταία παρατηρείται από προβατοτρόφους της περιοχής ζήτηση γενετικού υλικού της συγκεκριμένης φυλής προβάτων, δυστυχώς, τα ποίμνια που εκτρέφονται σε καθαρόαιμη μορφή είναι ελάχιστα με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες ζήτησης", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Βλαδίμηρος Χριστοδούλου, με αφορμή την ομιλία του στην ημερίδα "Ελληνικές φυλές παραγωγικών ζώων - Η συμβολή τους στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας", που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Zootechnia.

 Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, οι κυρίαρχοι λόγοι που οδήγησαν σχεδόν στον αφανισμό της φυλής Φλώρινας ήταν η έλλειψη εφαρμογής προγραμμάτων εξυγίανσης και Γενετικής Βελτίωσης στις καθαρόαιμες εκτροφές της φυλής και οι ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις, γιατί "οι προβατοτρόφοι της χώρας μας στην προσπάθειά τους για γρήγορη αύξηση της γαλακτοπαραγωγής των ποιμνίων τους, διασταύρωναν τα κοπάδια τους με φυλές υψηλότερης γαλακτοπαραγωγής".

"Επίσης", προσθέτει, "η επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιοι φορείς επέδειξαν μικρή ευαισθησία για τη σημαντικότητα της διαφύλαξης των γενετικών πόρων της χώρας μας". 

   Η φυλή Φλώρινας (Πελαγονίας) σήμερα

Το πρόβατο της φυλής Φλώρινας παραδοσιακά εκτρεφόταν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως στο νομό Φλώρινας, Κοζάνης και λιγότερο της Καστοριάς.

 Το μεγαλύτερο ποίμνιο προβάτων της φυλής Φλώρινας είναι αυτό που εκτρέφεται σήμερα στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών και αποτελεί σημαντικό γενετικό υλικό το οποίο μελετάται μεθοδικά, ως προς τις διατροφικές του ανάγκες και τις παραγωγικές του αποδόσεις, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος και του κρέατος της φυλής.

 Το πρόβατο Φλώρινας είναι λευκό, φέρει ένα χαρακτηριστικό μαύρο δακτυλίδι γύρω από τα μάτια, το οποίο δεν είναι πάντοτε ολοκληρωμένο και ποικίλει σε μέγεθος και έχει μαύρες κηλίδες στα αυτιά και τη μύτη.

 "Σημαντικό είναι το γεγονός ότι είναι λιτοδίαιτα και πολύ ανθεκτικά στις δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες. Μπορούν με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσουν τους ορεινούς και ημιορεινούς βοσκοτόπους και με ευκολία μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για την εύρεση της τροφής τους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι είναι ανθεκτικά σε μεταδοτικά νοσήματα, όπως μελιταίο πυρετό, ποδοδερματίτιδα, κοινούρωση (βούρλα), μαστίτιδα, κ.λπ." καταλήγει ο κ. Χριστοδούλου.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Οφέλη και κίνδυνοι από τα «φαντάσματα» των εκλιπόντων οικείων μας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Είμαστε σίγουροι πως θέλουμε η Τεχνητή Νοημοσύνη να «ζωντανέψει» τους νεκρούς μας;

Μια νέα μελέτη της Google εξετάζει τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει η διαδικασία μετενσάρκωσης που θα προσφέρουν στο άμεσο μέλλον οι μηχανισμοί της τεχνητής νοημοσύνης.
LIFO NEWSROOM