Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει τα ποντίκια «φονικές μηχανές» και οι ερευνητές μάλλον το βρήκαν

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει τα ποντίκια «φονικές μηχανές» και οι ερευνητές μάλλον το βρήκαν Facebook Twitter
0

Ερευνητές εντόπισαν έναν «διακόπτη» που φαίνεται να ενεργοποιεί τα αρπακτικά ένστικτα των ποντικιών. Σύμφωνα με τα δεδομένα του πειράματος όταν ορισμένα μέρη του εγκεφάλου των τρωκτικών διεγείρονται με φως, τα ποντίκια εμφανίζουν μια πολύπλοκη σειρά κυνηγετικών χαρισμάτων.

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ χειραγώγησαν κατάλληλα τον εγκέφαλο πειραματόζωων, μετατρέποντας άκακα και ήπια ποντίκια σε «φονικές μηχανές» που δάγκωναν και σκότωναν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο, οι επιστήμονες «κατέβασαν τον διακόπτη» και επανέφεραν τα τρωκτικά στην προηγούμενη κατάστασή τους.


Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής Ιβάν ντε Αραούχο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας "Cell", ανακοίνωσαν ότι με την έρευνά τους κατάφεραν να απομονώσουν για πρώτη φορά τα αρχαία κυκλώματα εγκεφαλικών κυττάρων που ρυθμίζουν το ένστικτο του κυνηγιού στους θηρευτές.


Διαπιστώθηκε ότι μια ομάδα νευρώνων πυροδοτεί την καταδίωξη της λείας και μια ξεχωριστή ομάδα ωθεί το ζώο να σκοτώσει. Οι δύο ομάδες νευρώνων κατέστη δυνατό να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν είτε ξεχωριστά, είτε από κοινού.


Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη λεγόμενη οπτογενετική τεχνολογία για να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν με φως συγκεκριμένους εγκεφαλικούς νευρώνες στην κεντρική περιοχή της αμυγδαλής. «Μόλις ανάβαμε το λέιζερ, τα ποντίκια ορμούσαν σε ένα αντικείμενο, το άρπαζαν με τα σαγόνια τους και το δάγκωναν με μανία, σαν να ήθελαν να το σκοτώσουν», δήλωσε ο Αραούχο.


Τα πειραματόζωα διέπραξαν επιθέσεις σε άλλα μικρότερα ζώα και έντομα, που αμέσως καταβρόχθιζαν, καθώς και σε κάθε είδους αντικείμενα, π.χ. πλαστικά παιγνίδια, τα οποία κανονικά αποφεύγουν. Όμως δεν επιτέθηκαν σε άλλα ποντίκια στο κλουβί τους, ούτε σε αντικείμενα μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα ίδια, άρα η επιθετικότητά τους είχε κάποια όρια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ