Η NASA σχεδιάζει νανο-διαστημόπλοιο με τη βοήθεια του Stephen Hawking

Η NASA σχεδιάζει νανο-διαστημόπλοιο με τη βοήθεια του Stephen Hawking Facebook Twitter
0

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ και μια ομάδα επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου και του Stephen Hawking, συμμετέχουν στη διαδικασία σχεδιασμού ενός νανο-διαστημοπλοίου κατασκευασμένου από ένα μόνο τσιπ πυριτίου που θα μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα ίση με το 1/5 της ταχύτητας του φωτός.

Θεωρητικά το μικροσκοπικό διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να φτάσει στο πλησιέστερο αστρικό σύστημα της Γης, το Άλφα του Κένταυρου σε 20 χρόνια - 100 φορές πιο γρήγορα από ό, τι ένα συμβατικό διαστημικό σκάφος.

Ο Hawking είχε ανακοινώσει το πρωτοποριακό σχέδιο τον περασμένο Απρίλιο, προβλέποντας ότι η χρήση λέιζερ θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο νανο-διαστημικό σκάφος που έχει το μέγεθος ενός γραμματοσήμου και ονομάζεται «StarChip».

Πάντως υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια για την υλοποίηση του σχεδίου, καθώς το διαστημόπλοιο αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ιδίως με την έκθεση στην ακτινοβολία στο διάστημα, η οποία θα συσσωρεύσει μια σειρά από βλάβες στο στρώμα διοξειδίου του πυριτίου του τσιπ, υποβαθμίζοντας  την απόδοση της συσκευής.

Δυο επιλογές που εξετάζονται για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση στην ακτινοβολία είναι ή η χάραξη μιας πιο εύκολης διαδρομής στον διαστημικό χώρο ή η εγκατάσταση κάποιας ασπίδας. Η πρώτη λύση όμως θα επηρεάσει το χρόνο του ταξιδιού ενώ η δεύτερη θα του προσθέσει έξτρα βάρος.

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο αυτή την εβδομάδα, ειδικός της NASA ανέφερε ότι ιδανικότερη επιλογή θα ήταν να αφεθεί το StarChip να υποστεί τις ζημιές, αλλά να προστεθεί ένας επιπλέον μηχανισμός που θα μπορούσε να επιδιορθώσει αυτόματα τη βλάβη από την ακτινοβολία. 

Εκτός από την ακτινοβολία, ένα πείραμα νωρίτερα αυτό το έτος έδειξε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις και με τη διαστημική σκόνη που ίσως να είναι καταστροφική, εκτός κι αν προστεθεί μια μικρή ασπίδα για την προστασία του σκάφους.  

Το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας που συνεργάζεται με τη NASA πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί παρά έπειτα από πολλά χρόνια. Οι ίδιοι τονίζουν δε ότι η περικοπή των δαπανών στην τεχνολογία «αυτο-ίασης» θα επηρεάσει το μέλλον του προγράμματος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM