BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Οι γέννες με καισαρική «επηρεάζουν την ανθρώπινη εξέλιξη»

Οι γέννες με καισαρική «επηρεάζουν την ανθρώπινη εξέλιξη» Facebook Twitter
1

Η συχνή γέννηση παιδιών με καισαρική τομή έχει επίπτωση στην ανθρώπινη εξέλιξη, τονίζουν ερευνητές, καθώς εξαιτίας της μεγαλώνει σταδιακά η «ψαλίδα» ανάμεσα στο μέγεθος των μωρών που γεννιούνται και στη διάσταση της λεκάνης των γυναικών.


Η νέα μελέτη αναφέρει ότι όλο και περισσότερες μητέρες χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να γεννήσουν, λόγω στενής λεκάνης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι περιπτώσεις που το μωρό δεν χωράει να περάσει κατά τον τοκετό, έχουν αυξηθεί από 30 ανά 1.000 γεννήσεις (3%) στη δεκαετία του 1960 σε 36 ανά 1.000 σήμερα (3,6%). Ιστορικά, τα γονίδια αυτά δεν θα είχαν περάσει από τη μητέρα στο παιδί, καθώς και οι δύο θα είχαν πεθάνει στη γέννα, επισημαίνει το BBC.


Οι μελετητές από την Αυστρία συμπεραίνουν ότι η τακτική επιλογή της καισαρικής έχει οδηγήσει σε αύξηση 10% έως 20% της απόκλισης ανάμεσα στο μέγεθος του μέσου μωρού και στο μέγεθος της μέσης γυναικείας λεκάνης. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι φυσιολογικοί τοκετοί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Φίλιπ Μιτερέκερ του Τμήματος Θεωρητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν στοιχεία για τις καισαρικές και κατέληξαν σε ένα μαθηματικό βιολογικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη ευνοεί τα πιο μεγαλόσωμα μωρά, επειδή αυτά αρρωσταίνουν πιο σπάνια και έτσι επιβιώνουν πιο εύκολα.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, αν και όχι σε βαθμό που οι φυσικοί τοκετοί θα εξαφανιστούν. «Δεν νομίζω ότι μια μέρα σχεδόν όλα τα μωρά θα πρέπει να γεννιούνται με καισαρική», δήλωσε ο Μιτερέκερ.


Στο όλο ζήτημα υπάρχει και μια γενετική διάσταση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πριν από 100 χρόνια μια γυναίκα με πολύ στενή λεκάνη, μπορεί να είχε πεθάνει πάνω στη γέννα, όπως και το μωρό της, αλλά σήμερα ζει χάρη στις ιατρικές επεμβάσεις και έτσι θα περάσει στη κόρη της τα γονίδια της στενής λεκάνης. Αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει γιατί με το πέρασμα του χρόνου δεν μεγαλώνει σταδιακά η γυναικεία λεκάνη προκειμένου να διευκολύνει τη γέννηση των μεγαλύτερων μωρών.


Από την άλλη, ένας βιολογικός λόγος που η γυναικεία λεκάνη παραμένει στενή, είναι για να αποφεύγονται οι πρόωροι τοκετοί. Σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες σχεδόν ένα στα τρία παιδιά γεννιέται πια με καισαρική. Μια αιτία για την αύξηση αυτή, είναι ότι οι γυναίκες αργούν να κάνουν το πρώτο παιδί τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/BBC

1

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Νομιζω οτι ειναι σαφες οτι καθε ιατρικη εξελιξη επηρεαζει την ανθρωπινη εξελιξη, υπο την εννοια πως ατομα με διαφορες γενετικες παθησεις επιζουν και επιβιωνουν πλεον, ενω παλαιοτερα ηταν καταδικασμενα σε θανατο. Χρησιμη ως παρατηρηση η παραπανω μελετη, αλλα δε φανταζομαι να αλλαζει κατι δραστικο στο πως βλεπουμε τον κοσμο μας...