Μέσα στο αμφιλεγόμενο Iνστιτούτο Κρυονικής όπου έχει καταψυχθεί η 14χρονη «JS» και οι αντιδράσεις του πατέρα της

Μέσα στο αμφιλεγόμενο Iνστιτούτο Κρυονικής όπου έχει καταψυχθεί η 14χρονη «JS» και οι αντιδράσεις του πατέρα της Facebook Twitter
0
Μέσα στο αμφιλεγόμενο Iνστιτούτο Κρυονικής όπου έχει καταψυχθεί η 14χρονη «JS» και οι αντιδράσεις του πατέρα της Facebook Twitter
Οι δεξαμενές συντήρησης στο ινστιτούτο

Αυτή είναι η τελευταία κατοικία της «JS», που αγωνίστηκε για το δικαίωμα να «παγώσει» μετά το θάνατό της και πλέον βρίσκεται βυθισμένη σε μια δεξαμενή υγρού αζώτου, τυλιγμένη σε νάιλον υπνόσακο. Οι μικρότερες δεξαμενές περιέχουν σκύλους, γάτες, πουλιά, ένα ιγκουάνα και ένα χάμστερ που ανήκει σε μια γυναίκα από το Λονδίνο, η οποία σχεδιάζει επίσης να καταψυχθεί στο ίδρυμα Cryonics Institute.

Όμως ο πατέρας της 14χρονης που είχε ως επιθυμία να διατηρηθεί κρυογονικά, κατηγόρησε εκείνους που παρέχουν την υπηρεσία πως εκμεταλλεύονται τους ευάλωτους ανθρώπους.

Η έφηβη που αποφάσισε πριν από το θάνατό της από καρκίνο πως ήθελε το σώμα της να διατηρηθεί με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να έρθει πίσω στη ζωή σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν και αν υπάρξει θεραπεία, απασχόλησε τα διεθνή μέσα την περασμένη εβδομάδα όταν η επιθυμία της έγινε δεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το σώμα του κοριτσιού που πλέον ονομάζεται«ασθενής 143» έφτασε στο αμφιλεγόμενο Ινστιτούτο κρυονικής του Clinton Township στο Μίσιγκαν, τον περασμένο μήνα μετά το θάνατό της στη Βρετανία από μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Σε μια συνέντευξη στην Mail on Sunday, ο πατέρας της είπε ότι παραμένει αντίθετος με την απόφαση και ότι οι συζητήσεις με το Ινστιτούτο όπου βρίσκεται το σώμα της κόρης του, δεν έχουν κατευνάσει τις ανησυχίες του. «Πιστεύω ότι πωλούν ψεύτικες ελπίδες σε εκείνους που φοβούνται πως πεθαίνουν, αξιοποιώντας ευάλωτους ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές», είπε. «Όταν ρώτησα αν υπήρχε έστω και μια ευκαιρία στο εκατομμύριο να φέρουν πίσω στη ζωή την κόρη μου, δεν μπόρεσαν να απαντήσουν», πρόσθεσε.

Αμφισβήτησε, επίσης, το κατά πόσον θα υπάρχουν ζωντανοί συγγενείς τους μετά από 100 ή 200 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί ότι το σώμα της θα παραμένει διατηρημένο στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου.

Μέσα στο αμφιλεγόμενο Iνστιτούτο Κρυονικής όπου έχει καταψυχθεί η 14χρονη «JS» και οι αντιδράσεις του πατέρα της Facebook Twitter
Η αμφιλεγόμενη κλινική στο Μίσιγκαν
Μέσα στο αμφιλεγόμενο Iνστιτούτο Κρυονικής όπου έχει καταψυχθεί η 14χρονη «JS» και οι αντιδράσεις του πατέρα της Facebook Twitter
Η δεξαμενή όπου φυλάσσεται το σώμα της 14χρονης

Ο Dennis Kowalski, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν εκμεταλλεύεται τους φόβους κανενός. Είπε ότι είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που δεν προσφέρει καμία εγγύηση, αλλά ακόμη και η μικρότερη πιθανότητα να επιστρέψει κανείς στην ζωή είναι καλύτερη από την προοπτική του να μην γίνει ποτέ κάτι τέτοιο.

Οι γονείς του κοριτσιού είναι διαζευγμένοι και η 14χρονη ζούσε με τη μητέρα της, που στήριξε την απόφασή της να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία. O Guardian αναφέρει πως η μητέρα αντιστάθηκε στις προσπάθειες του πατέρα να έρθει σε επαφή με την κόρη του όταν έμαθε για την ασθένειά της το 2015. Ο πατέρας της, ο οποίος ο ίδιος υποφέρει έναν τύπο καρκίνου του αίματος που ονομάζεται λέμφωμα, είπε ότι είχε κάνει πολλές απόπειρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για να διατηρήσει επαφή μετά το διαζύγιο, αλλά ισχυρίστηκε πως η μητέρα του κοριτσιού αντιστάθηκε σθεναρά.

Ο πατέρας δήλωσε πως η αντίθεσή του δεν πηγάζει από πεποιθήσεις που σχετίζονται με τη θρησκεία, αλλά από τη συναίνεση εμπειρογνωμόνων. «Κανένας από τους γιατρούς του νοσοκομείου δεν ήταν υπέρ της κρυονικής συντήρησης και εκτιμούν πως το σύστημα δεν θα λειτουργήσει ποτέ. Δεν είμαι ειδικός, αλλά είμαι ορθολογιστής, και εμπιστεύομαι την ιατρική γνώμη τους», είπε.

Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα και επιτυχία της κρυονικής και την ηθική του τρόπου που διατίθεται στην αγορά είναι και ο Clive Coen καθηγητής νευροεπιστήμης στο King College του Λονδίνου. «Ηθικά είναι πολύ περίπλοκο», είπε και εξέφρασε ανησυχία για το κατά πόσο αυτή η περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε εξαπάτηση ανθρώπων με τόσο ευαίσθητα θέματα.

Η 14χρονη είχε στείλει επιστολή προς τον δικαστή στην οποία εξηγούσε ότι ήθελε να ζήσει περισσότερο και όχι να θαφτεί κάτω από τη γη: «Μου ζητήθηκε να εξηγήσω γιατί επιθυμώ να κάνω αυτό το ασυνήθιστο πράγμα. Είμαι μόνο 14 ετών και δεν θέλω να πεθάνω, ξέρω όμως ότι πρόκειται να πεθάνω. Νομίζω ότι η κρυογονική μου δίνει την ευκαιρία να θεραπευτώ και να ξυπνήσω- ακόμη και σε εκατοντάδες χρόνια. Δεν θέλω να θαφτώ κάτω από το χώμα. Θέλω να ζήσω περισσότερο και πιστεύω ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να βρουν μια θεραπεία για τον καρκίνο μου και να ξαναζήσω. Θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία. Αυτή είναι η επιθυμία μου».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM
«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Τech & Science / «Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
NEWSROOM