Πώς έγινε η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην Ιστορία

Πώς έγινε η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση στην Ιστορία Facebook Twitter
EPA/ANDY RAIN
0

Η κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και «έριξε» το μεγαλύτερο μέρος του Ίντερνετ στην Αμερική, προκλήθηκε από ένα νέο «όπλο» που ονομάζεται Mirai και ήταν η μεγαλύτερη επίθεση του είδους της στην Ιστορία, σύμφωνα με ειδικούς.


Θύμα της επίθεσης στις 21 Οκτωβρίου ήταν οι σέρβερ στην εταιρία Dyn, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών του συστήματος ονομάτων τομέων του Διαδικτύου (DNS), με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός λειτουργίας για πολλή ώρα ιστοχώροι όπως Twitter, Guardian, Netflix, Reddit, CNN και πολλοί άλλοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ.


Ειδικότερα, ήταν μία επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service), κατά την οποία ένα δίκτυο υπολογιστών που έχει μολυνθεί με ειδικό κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως botnet, συντονίζονται ώστε να «βομβαρδίσουν» με αιτήματα έναν σέρβερ μέχρι αυτός να καταρρεύσει.


Όπως αναφέρει η Guardian, η Dyn ανακοίνωσε πως το botnet (δίκτυο προγραμμάτων ρομπότ) Mirai ήταν η «πρωταρχική πηγή της κακόβουλης επίθεση». Σε αντίθεση με άλλα botnet, τα οποία συνήθως αποτελούνται από υπολογιστές, το Mirai βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συσκευές του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (Internet of Things), όπως ψηφιακές μηχανές και καταγραφικά DVR. Επειδή έχει, λοιπόν, τόσες πολλές συσκευές για να διαλέξει, οι επιθέσεις από το Mirai είναι πολύ μεγαλύτερες από ό τι ήταν μέχρι σήμερα άλλες επιθέσεις DDoS.


Η Dyn εκτιμά ότι στην επίθεση ενεπλάκησαν 100.000 σημεία, από τα οποία εξαπολύθηκε η επίθεση, ενώ υπάρχουν αναφορές για αξιοσημείωτη δύναμη επίθεσης 1,2 terabyte ανά δευτερόλεπτο. Όπως επισημαίνει η Guardian, αν αυτές οι αναφορές αποδειχθούν αλήθεια, αυτό θα σημαίνει πως η επίθεση της 21ης Οκτωβρίου ήταν περίπου διπλάσια σε ισχύ από οποιαδήποτε παρόμοια επίθεση που έχει καταγραφεί στο παρελθόν.

Ένας ειδικός ασφαλείας δήλωσε στη Guardian ότι δεν μπορεί να θυμηθεί μια επίθεση DDoS που να είχε έστω και τη μισή ισχύ από ότι είχε αυτή στη Dyn. Η εταιρία Dyn συνεχίζει τις έρευνές της.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Τech & Science / Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής - Σε ποιες περιοχές ζουν οι μακροβιότεροι Ευρωπαίοι και πού στην Ευρώπη καταγράφεται το χαμηλότερο προσδόκιμο
NEWSROOM