Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ζητά ανθρώπους έτοιμους να πεθάνουν στον Άρη ως οι πρώτοι άποικοι του Κόκκινου Πλανήτη

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ζητά ανθρώπους έτοιμους να πεθάνουν στον Άρη ως οι πρώτοι άποικοι του Κόκκινου Πλανήτη Facebook Twitter
1

O Elon Musk, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του SpaceX, ανέπτυξε χθες το εξαιρετικά φιλόδοξο όραμά του για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη, οι οποίες όπως είπε μπορούν να αρχίσουν το συντομότερο το 2022 - τρία χρόνια νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του.

Πολλοί δημοσιογράφοι ξένων μίντια παρακολούθησαν τη χθεσινή παρουσίαση του Musk στο Διεθνές Αστροναυτικό Κογκρέσο στο Μεξικό, αλλά αρκετά δημοσιεύματα είναι σήμερα πολύ επιφυλακτικά σχετικά με το σχέδιο μεταφοράς ανθρώπων και μόνιμης αποικίας στον Άρη.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, το ερώτημα που αναπόφευκτα προέκυψε ήταν το ποιοι θα δεχτούν να εργαστούν εθελοντικά και να μετακομίσουν στον Κόκκινο Πλανήτη. "Νομίζω ότι τα πρώτα ταξίδια στον Άρη θα είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνα", απάντησε ο Musk. "Ο κίνδυνος θνησιμότητας θα είναι υψηλός" πρόσθεσε τονίζοντας πως δεν υπάρχει εξασφάλιση της επιστροφής τους από εκεί.  Το ίδιο το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 80 ημέρες, σύμφωνα με το σχέδιο και τις ιδέες του Musk. "Είστε έτοιμοι να πεθάνετε; Αν ναι, τότε είστε υποψήφιοι", πρόσθεσε, αλλά συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει πως αυτό το ενδεχόμενο είναι αποθαρρυντικό για ένα τέτοιο σημαντικό ταξίδι που θα γράψει ιστορία. "Θα ήταν μια απίστευτη περιπέτεια. Νομίζω πως είναι το πιο εμπνευσμένο πράγμα που ενδεχομένως μπορώ να φανταστώ. Η ζωή πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων" είπε ο Musk.

Βίντεο -αναπαράσταση του ταξιδιού που θα κάνει το διαστημόπλοιο με το οποίο θα γίνει η πρώτη μεταφορά των αποίκων του Άρη:

O Musk o οποίος διεκδικεί την αποίκηση του κόκκινου πλανήτη θέλει να μέσα στις επόμενες δεκαετίες να έχει στείλει τις πρώτες ομάδες κατοίκων που θα ζήσουν εκεί. Σύμφωνα με το σχέδιό του, το ταξίδι θα γίνει με ένα ειδικά διαμορφωμένο διαστημικό σκάφος που κατασκευάστηκε για την αποστολή ανθρώπων σε άλλους πλανήτες και θα μπορεί να μεταφέρει 100 άτομα στον Άρη. Μόλις οι άνθρωποι εγκατασταθούν στον πλανήτη, θα πρέπει να εργαστούν για τον αποικισμό του.

To διαστημικό σκάφος του Musk θα είναι το πιο μεγάλο και ισχυρό διαστημόπλοιο και θα ανεφοδιάζεται με μεθάνιο και οξυγόνο τόσο όσο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, όσο και επιτόπου, όταν φθάνει στον γειτονικό πλανήτη.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ ζητά ανθρώπους έτοιμους να πεθάνουν στον Άρη ως οι πρώτοι άποικοι του Κόκκινου Πλανήτη Facebook Twitter

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο του Musk, το πρώτο πιλοτικό διαστημόπλοιο (η κάψουλα για ανθρώπους και εμπορεύματα) προγραμματίζεται να κάνει δοκιμές σε τέσσερα χρόνια. Ήδη η ιδιωτική εταιρεία  Space X έχει κάνει το πρώτο τεστ στον ισχυρό πυραυλικό κινητήρα Raptor, που θα μεταφέρει το σκάφος στο διάστημα. Συνολικά ο πύραυλος -μια αναβάθμιση του τωρινού Falcon 9- θα έχει 42 τέτοιους κινητήρες, ενώ το διαστημόπλοιο (ύψους 50 μέτρων και πλάτους 17 μέτρων) θα έχει εννέα δικούς του κινητήρες τύπου Merlin.


Από κοινού, ο πύραυλος, η δεξαμενή καυσίμων και το κυρίως διαστημόπλοιο ονομάζεται «Διαπλανητικό Σύστημα Μεταφοράς» (ITS) και φθάνει τα 122 μέτρα σε ύψος, μεγαλύτερο από τον μυθικό πύραυλο «Κρόνο 5» που μετέφερε την αποστολή «Απόλλων» στη Σελήνη. Στο απώτερο μέλλον, το ITS θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, ώστε να στέλνει στον 'Αρη διπλάσιους ανθρώπους (200) με μια μόνο πτήση.


Η ανάπτυξη του ITS -που μπορεί να φθάσει τα 10 δισ. δολάρια- αναμένεται να γίνει με χρηματοδότηση από τα κέρδη της Space X και από την περιουσία του Musk, όπως είπε. Τόνισε ότι μακροπρόθεσμα βλέπει την αποίκιση του 'Αρη ως "μια τεράστια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως, άλλωστε δημιουργήθηκαν και οι ίδιες οι ΗΠΑ", είπε.


Το 'όραμά του γεννημένου στη Νότια Αφρική καναδο-αμερικανού επιχειρηματία πάει τόσο μακριά, ώστε να οραματίζεται ένα μέλλον όπου ένας τεράστιος στόλος από 1.000 διαστημόπλοια θα ξεκινά ταυτόχρονα από τη Γη για τον 'Αρη.

Με πληροφορίες από The Verge, Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ



1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM