Ερευνητές ανακάλυψαν αντισώματα που μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό Ζίκα

Ερευνητές ανακάλυψαν αντισώματα που μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό Ζίκα Facebook Twitter
0

Ευρωπαίοι ερευνητές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν «ισχυρά» αντισώματα, ικανά να «εξουδετερώσουν» τον ιό Ζίκα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα μπορέσει να καταπολεμήσει τον ιό, ο οποίος ευθύνεται για την εμφάνιση σοβαρών νευρολογικών προβλημάτων στα έμβρυα.

Σε πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο, τα αντισώματα επέτρεψαν την «εξουδετέρωση» όχι μόνο του Ζίκα αλλά και του ιού που προκαλεί τον δάγγειο αιμορραγικό πυρετό, ανακάλυψη που θα μπορούσε (εν δυνάμει) να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προστατεύει και από τις δύο ασθένειες ταυτόχρονα, ανέφεραν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Μια άλλη έρευνα, που δόθηκε επίσης σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει ότι η πρόσφατη επιδημία του Ζίκα στη Λατινική Αμερική μπορεί να διευκολύνθηκε από μια προηγούμενη έκθεση των θυμάτων στον δάγγειο ιό.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ, του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) και του Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, οι οποίοι είχαν ήδη ασχοληθεί με τα αντισώματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τον δάγγειο, επέκτειναν τις έρευνές τους και στον ιό Ζίκα. Εξέτασαν κυρίως δύο αντισώματα που είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τον δάγγειο και διαπίστωσαν ότι το ένα είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίον του Ζίκα.

«Τα αντισώματα θα μπορούσαν, παραδείγματος χάριν, να χρησιμοποιηθούν στην προστασία των εγκύων από τον ιό Ζίκα» τόνισε ο Felix Ray, ιολόγος του Γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ, και συν-συντάκτης των δύο εκθέσεων στις επιθεωρήσεις Nature και Nature Immunology.

«Δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε πως ο δάγγειος ιός και ο Ζίκα έχουν τόσα κοινά ώστε ορισμένα αντισώματα που έχουμε αναπτύξει για τον δάγγειο ιό να μπορούν να εξουδετερώσουν και τον ιό Ζίκα» πρόσθεσε ο Rey.


Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δύο ιοί ανήκουν στην οικογένεια των φλαβοϊών και μεταδίδονται κυρίως από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους από τον Ζίκα, σε αντίθεση με τον δάγγειο ιό για τον οποίο έχει αναπτυχθεί ένα εμβόλιο από τη γαλλική εταιρεία Sanofi.

Ωστόσο όπως ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες η σημερινή ανακάλυψη είναι απλώς ένα βήμα προς την εξουδετέρωση του ιού. Η δημιουργία εμβολίου για τον Ζίκα βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο. «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, πριν απ' όλα θα πρέπει να κάνουμε κλινικές δοκιμές. Αυτό θα πάρει χρόνο» σημείωσε ο Felix Rey.

 Με στοιχεία από France24 και ΑΠΕ- ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM