Τα κουνούπια δεν χρησιμοποιούν μία, αλλά έξι μικροσκοπικές βελόνες για να ρουφήξουν το αίμα μας - Δείτε πώς (βίντεο)

Τα κουνούπια δεν χρησιμοποιούν μία, αλλά έξι μικροσκοπικές βελόνες για να ρουφήξουν το αίμα μας - Δείτε πώς (βίντεο) Facebook Twitter
2

Παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος, τα κουνούπια είναι το πιο θανατηφόρο είδος για τον άνθρωπο. Οι ασθένειες που μεταδίδουν μέσω των τσιμπημάτων σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Την ώρα που τα θηλυκά κουνούπια - γιατί τα θηλυκά είναι που τσιμπάνε τους ανθρώπους - πίνουν το αίμα μας για να βοηθήσουν τα αυγά τους να ωριμάσουν, αφήνουν πίσω τους ιούς και παράσιτα που προκαλούν σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο πυρετός του Δυτικού Νείλου, ο ιός Ζίκα, η ελονοσία και ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας λόγος που κάνει τα κουνούπια τόσο αποτελεσματικά στη μετάδοση ασθενειών είναι ο τρόπος που τσιμπούν το ανθρώπινο δέρμα.

Η επιμήκης προβοσκίδα που βρίσκεται στη στοματική τους κοιλότητα δεν είναι απλώς ένα είδος «βελόνας» που τρυπάει το δέρμα, αλλά ένα πολύπλοκο εργαλείο μικροχειρουργικής που αποτελείται από έξι μικροσκοπικές βελόνες, κάθε μία από τις οποίες εισέρχεται στο ανθρώπινο δέρμα, εντοπίζει τα αιμοφόρα αγγεία και επιτρέπει στα κουνούπια να ρουφήξουν ποσότητα αίματος 2 και 3 φορές μεγαλύτερη από το βάρος του σώματός τους.

Τα κουνούπια διαθέτουν περίπου 150 αισθητήρες πρωτεϊνών στις κεραίες τους που μαζί με την προβοσκίδα τους βοηθούν στον εντοπισμό των επόμενων «θυμάτων», αλλά και στο να εξακριβώσουν αν το νερό σε μία περιοχή περιέχει αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να εναποθέσουν τα αυγά τους.

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και δεκαετίες να εξακριβώσουν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο τρέφονται τα κουνούπια. Χάρη στη χρήση βίντεο, ισχυρών μικροσκοπίων και τη βοήθεια της γενετικής ανάλυσης έχουν καταφέρει να αναλύσουν ολόκληρη αυτή την περίπλοκη διαδικασία και είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αν όχι τρομακτικό το τι ακριβώς συμβαίνει επάνω στο δέρμα μας την ώρα που κοιμόμαστε.

 Δείτε το βίντεο: (υπάρχει επιλογή και για υπότιτλους).

Με στοιχεία από Gizmondo και ΚQED

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Τech & Science / ΗΠΑ: Έξι στους δέκα ενήλικες θα έχουν κάποιο είδος καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 30 χρόνια, λέει μελέτη

Την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε αύξηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας
NEWSROOM