Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα Facebook Twitter
0

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος στους ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά υποδεικνύει ότι το άτμισμα μπορεί να αποβεί επιβλαβές για την υγεία των οστών.

Ήταν γνωστό ότι το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση και κάταγμα λόγω πιο εύθραυστων οστών, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιθανώς μπορεί να αυξήσει τον σχετικό κίνδυνο, ακόμη και σε νέους ενήλικες.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Ιατρικού Κέντρου UPMC Pinnacle στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Medicine Οpen», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 5.500 άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων 4.519 (81,2%) δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, 1.050 (18,8%) ήταν μόνο ατμιστές, ενώ 444 (8%) του συνόλου είχαν πάθει κάταγμα (γοφού, καρπού, σπονδυλικής στήλης κ.ά.) μετά από πτώση ή άλλο τραυματισμό.

Διαπιστώθηκε μεγαλύτερη συχνότητα καταγμάτων μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με τους μη χρήστες. Επίσης, οι διπλοί χρήστες τόσο συμβατικού όσο και ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος σε σχέση με τους μόνο καπνιστές.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, από τότε που εμφανίστηκαν πριν από περίπου μία δεκαετία, έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή, ιδίως στους νέους 18 έως 25 ετών, καθώς προβάλλονται ως μία πιο υγιής εναλλακτική επιλογή σε σχέση με το κάπνισμα. Όμως, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι άμοιρα κινδύνων. Η σχέση τους με τα κατάγματα δεν είχε έως τώρα μελετηθεί, αλλά φαίνεται πως, όπως και τα παραδοσιακά τσιγάρα, αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με αυξημένο κίνδυνο για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), στεφανιαία νόσο, κατάθλιψη κ.ά.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM