Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει σε start-up για την αντιμετώπιση των «αερίων» των βοοειδών

Ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει σε start-up για την αντιμετώπιση των «αερίων» των βοοειδών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε πως θα επενδύσει στην αυστραλιανή start-up Rumin8, που αναπτύσσει μια τροφή με βάση τα φύκια για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου που παράγουν οι αγελάδες μέσω του ρεψίματος και, σε μικρότερο βαθμό, των «αερίων» τους. 

Το  μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, που ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων εκπομπών. Ωστόσο, παρότι έχει μικρότερη διάρκεια ζωής στην ατμόσφαιρα απ'ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, έχει 84 φορές μεγαλύτερη δυναμική υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ορίζοντα 20ετίας. Σχεδόντο ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου δε, προέρχονται από τα ζώα και κυρίως τα βοοειδή. 
 
Τα μικρόβια στα στομάχια των αγελάδων παράγουν μεθάνιο κατά τη διαδικασία πέψης του φαγητού, ωστόσο όταν προστεθεί στην τροφή τους φύκι, έχει διαπιστωθεί πως μειώνει σημαντικά την ποσότητα αερίου που απελευθερώνεται. 

Έρευνα του 2021 κατέδειξε πως μικρές ποσότητες φυκιών σε τροφή βοοειδών για αρκετούς μήνες, προκάλεσαν μείωση των εκπομπών μεθανίου από τα στομαχικά και στοματικά αέριά τους κατά 80%. 

Μείωση των εκπομπών μεθανίου έως και πάνω από 95%

Η Rumin8 παράγει ένα πρόσθετο για ζωοτροφές από το βιοενεργό συστατικό που περιέχεται στα κόκκινα φύκια (Asparagopsis). Σύμφωνα με την εταιρεία, οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει πως το συστατικό αυτό μπορεί να μειώσει πάνω από 95% τις εκπομπές μεθανίου. 

Αντί να καλλιεργεί το φύκι, η εταιρεία το αναπαράγει στο εργαστήριο καθώς, όπως υποστηρίζει, έτσι διατηρείται το κόστος παραγωγής χαμηλό. Το πρόσθετο αυτό προϊόν προστίθεται στην τροφή των μεγάλων μηρυκαστικών, αν και η εταιρεία φιλοδοξεί να το βγάλει σε μορφή κάψουλας. 

«Παρότι οι αγελάδες είναι μια σημαντική πηγή αερίων του θερμοκηπίου, η κτηνοτροφία παραμένει μια από τις φθηνότερες πηγές πρωτεϊνών παγκοσμίως που σημαίνει πως οι τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές από την κτηνοτροφική αλυσίδα εφοδιασμού σήμερα και στο μέλλον, είναι κρίσιμες» εξηγεί ο εκπρόσωπος της εταιρείας του Γκέιτς, Breakthrough Energy Ventures. 

Πολλές είναι οι χώρες που επεξεργάζονται νέες νομοθεσίες για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου από τα εκτρεφόμενα ζώα. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σχέδιο φορολόγησης των κτηνοτρόφων για τα «αέρια» των ζώων τους. 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM
«Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Τech & Science / «Ασυνήθιστοι» καρκίνοι εμφανίστηκαν μετά την πανδημία - Γιατροί ψάχνουν τη σύνδεση με τον κορωνοϊό

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ή να επιταχύνουν τον καρκίνο, αλλά πιθανώς θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστούν απαντήσεις σχετικά με τον Covid και τον καρκίνο
NEWSROOM