ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

O Google Assistant «ξεγέλασε» κομμωτήριο και έκλεισε ραντεβού

O Google Assistant «ξεγέλασε» κομμωτήριο και έκλεισε ραντεβού Facebook Twitter
0

Οι νέες λειτουργίες του Google Assistant αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα θέματα στο συνέδριο Google I/O 2018, με την εταιρεία να εντυπωσιάζει το κοινό λόγω της εντυπωσιακής εξέλιξης του ψηφιακού βοηθού της.

Ήταν αναμφίβολα η πιο ευχάριστη έκπληξη και η πιο εντυπωσιακή επίδειξη του συνεδρίου Google I/O 2018: δύο τηλεφωνικές κλήσεις, μια σε ένα κομμωτήριο και μια σε ένα μικρό εστιατόριο. Ήταν κανονικές κλήσεις για ραντεβού με μια βασική διαφορά: δεν έγιναν από άνθρωπο, αλλά από τον Google Assistant, ο οποίος έκανε μια εξαιρετικά καλή δουλειά με σωστές ερωτήσεις, παύσεις στα σωστά σημεία, ακόμη και ένα περίεργο «mmmm» για περισσότερο ρεαλισμό.

Το πλήθος άρχικά έμεινε άφωνο, αλλά μετά δεν μπόρεσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η υπάλληλος του κομμωτηρίου που έλαβε την κλήση δεν υποψιάστηκε καν ότι μιλούσε σε μια AI οντότητα. Ούτε φυσικά η υπάλληλος του εστιατορίου, η οποία δεν κατάλαβε αν τελικά έπρεπε να κάνει την κράτηση ή όχι. Πρόκειται για ένα τεράστιο τεχνολογικό επίτευγμα για την Google, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει επίσης το κουτί της Πανδώρας, γεμάτο με τις ηθικές και κοινωνικές προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

Για παράδειγμα, έχει η Google την υποχρέωση να λέει στους ανθρώπους ότι μιλάνε σε μια μηχανή; Μήπως η τεχνολογία που μιμείται τους ανθρώπους διαβρώνει την εμπιστοσύνη μας σε αυτό που βλέπουμε και ακούμε;

 

Η Google εστίασε στο γεγονός ότι ο μεγαλύτερος στόχος της ήταν να κάνει τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant πιο φιλικό στο αυτί του χρήστη. Η γυναικεία φωνή με κωδική ονομασία Holly ανήκει σε πραγματική γυναίκα που ξόδεψε αμέτρητες ώρες στο studio για ηχογραφήσεις. Τώρα, η Google εκμεταλλεύεται την τεχνολογία μηχανικής μάθησης της DeepMind για να μετατρέψει τις τεχνητές φωνές σε φυσικές, ενώ λανσάρει 6 νέες φωνές με διαφορετική προφορά και τονικότητα για να καλύψει όλα τα γούστα των χρηστών. Κορυφαία όλων, φυσικά, η φωνή του διάσημου τραγουδιστή John Legend, ο πρώτος διάσημος που θα χαρίσει τη φωνή του στον ψηφιακό βοηθό, ο οποίος φαίνεται ότι θα πάρει σειρά, αφού ενσωματωθούν οι 6 νέες φωνές. Ο John Legend ηχογράφησε τη φωνή του χάριν στην τεχνολογία WaveNet.

Στο μέλλον, o Google Assistant θα μπορεί να επικοινωνεί αυτόματα με οποιαδήποτε επιχείρηση και να κλείνει ραντεβού ή να κανονίζει τα πάντα για τον «άνθρωπό» του, συνομιλώντας κανονικά με έναν εκπρόσωπο της επιχείρησης. Αυτό θα επιτευχθεί χάριν στην τεχνολογία Google Duplex, η οποία επιτρέπει στον ψηφιακό βοηθό να καταλαβαίνει πολύπλοκες προτάσεις, διστακτικά κομπιάσματα και επαναδιατυπώσεις, ακόμη και παραδρομές ομιλίας, χωρίς εκείνος να χάνει τον οιρμό του. Απλά, όταν η συνομιλία δεν φαίνεται να βγάζει νόημα, το ρομπότ με ένα «ΟΚ, thanks» κλείνει το τηλέφωνο.

Η επίδειξη της Google, δείχνει ότι η φωνή που δημιουργείται από τον υπολογιστή, ακούγεται σήμερα πιο φυσική από κάθε άλλη έως τώρα, ενώ δεν φαίνεται ότι παράγεται από έναν υπολογιστή, καθώς κάνει όλες εκείνες τις στιγμιαίες παύσεις του τύπου «eh...». Από την άλλη, η AI οντότητα θα μπορεί να αναγνωρίζει διαφορετικά αιτήματα σε μία πρόταση και να δίνει απαντήσεις που καλύπτουν σύνθετες ερωτήσεις. 

Σήμερα υπάρχουν 500 εκατομμύρια συσκευές που διαθέτουν τη συγκεκριμένη λειτουργία του ψηφιακού βοηθού της Google όπως smartphones, έξυπνα οικιακά ηχεία, φορητά ακουστικά, Smart TVs, smartwatches κλπ. Επίσης είναι διαθέσιμος σε οχήματα σαράντα αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ συνεργάζεται με πάνω από 5000 «έξυπνες» οικιακές συσκευές, από πλυντήρια πιάτων μέχρι και κουδούνια πόρτας.

H υπηρεσία του ψηφιακού βοηθού της Google υποστηρίζει τριάντα γλώσσες, είναι διαθέσιμη σε ογδόντα χώρες, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει φτάσει ακόμα.

 
Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM