Τα γήπεδα της Βραζιλίας κατέληξαν χώροι πάρκινγκ

Τα γήπεδα της Βραζιλίας κατέληξαν χώροι πάρκινγκ Facebook Twitter
Το εθνικό στάδιο Mane Garrincha χρησιμοποιείται σήμερα ως πάρκινγκ
2

Το Μουντιάλ του 2014 τελείωσε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 έρχονται και τα γήπεδα στη Βραζιλία ρημάζουν. Μια μικρή ανασκόπηση στα οικονομικά της διοργάνωσης για το Μουντιάλ του 2014 αποκαλύπτει πώς τα τεράστια αυτά ποσά ίσως τελικά να πήγαν χαμένα.

12 μεγάλα στάδια χτίστηκαν προκειμένου να φιλοξενήσουν την παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου οι τυχεροί έβλεπαν Live τους αγώνες στα γήπεδα ενός μουντιάλ που «ήταν το πιο ακριβό στην ιστορία», όπως αναφέρει και το CNBC.com.

Τουλάχιστον $14 δις. εκτιμάται η συνολική δαπάνη της διοργάνωσης παρά τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν στα $ 11 δις. Τα γήπεδα μόνο κόστισαν συνολικά $ 3,5 δις. και, όπως αναφέρει η ξένη ιστοσελίδα screamer. Deadpin.com, σήμερα κυριολεκτικά ρημάζουν, ή έστω χρησιμοποιούνται για διάφορους άλλους σκοπούς, όπως πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Τα γήπεδα της Βραζιλίας κατέληξαν χώροι πάρκινγκ Facebook Twitter
Cuiaba Arena

Μεγάλο μέρος των γηπέδων χτίστηκε σε περιοχές που βρίσκονται γύρω από την πρωτεύουσα, με στόχο, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα να «δημιουργηθούν εγκαταστάσεις και σε άλλες περιοχές ώστε να αναδειχθούν και να έχουν μια χρήση έπειτα από το World Cup». Παρότι το Forbes τονίζει πως η άνοδος του τουρισμού εκείνες τις μέρες ήταν ικανοποιητική –μάλιστα, άγγιξε και τα $ 336εκ.- δεν κατάφερε να συμβάλλει στη μείωση των εξόδων που δαπανήθηκαν για τα γήπεδα. Μάλιστα, σήμερα, όπως αναφέρει το vox.com, τα γήπεδα που βρίσκονται σε περιοχές μικρότερης εμβέλειας δεν καταφέρουν να προσελκύσουν κόσμο, καθώς μόνο λίγες από τις μεγάλες ομάδες αγωνίζονται σε αυτά.

Η εικόνα συμπληρώνεται και από τη μεγάλη αντίθεση που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, καθώς έρευνα του Εconomist φανερώνει πως το 8,5% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 20€ το μήνα, ενώ οι πυκνοκατοικημένες φαβέλες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των πολιτών. Από τα χρήματα που δαπανήθηκαν τουλάχιστον το 13% του προϋπολογισμού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση, σύμφωνα με έκθεση του forbes.com.

Το θρυλικό στάδιο Μaracana κόστισε περίπου $ 500εκ. για την ανακατασκευή του, ενώ άλλα στάδια που κόστισαν $ 600εκ. πλέον, χρησιμεύουν ως προπονητικά κέντρα.

Τα γήπεδα της Βραζιλίας κατέληξαν χώροι πάρκινγκ Facebook Twitter
Recife Arena


Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αποκομίσει η χώρα μέρος των εξόδων για τα στάδια, πολλές ιδιωτικές εταιρείες τα αγόρασαν και η χρήση τους όπως είναι λογικό άλλαξε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το στάδιο Portal de Cupa στην περιοχή του Νατάλ, -που κόστισε $ 130εκ.-σύμφωνα με έρευνα του NPR, αγοράστηκε από ιδιώτη και σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις, γάμους και παιδικά πάρτυ.

Τα γήπεδα της Βραζιλίας κατέληξαν χώροι πάρκινγκ Facebook Twitter
Maracana

Με το Μουντιάλ να έχει ολοκληρωθεί και τους Ολυμπιακούς να είναι προ των πυλών, οι πολίτες της Βραζιλίας ανησυχούν για επερχόμενη δαπάνη πολλών ακόμη εκατομμυρίων ενώ οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν απαράδεκτες , για πολλούς, ακόμη και σήμερα.

Τα γήπεδα της Βραζιλίας κατέληξαν χώροι πάρκινγκ Facebook Twitter
Portal de Cupa
Τα γήπεδα της Βραζιλίας κατέληξαν χώροι πάρκινγκ Facebook Twitter
Amazon Arena
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μύλος» στη Φενέρμπαχτσέ: Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τον Ατζούν ότι βγάζει διαβατήρια σε γκιουλενιστές στον Άγιο Δομίνικο

Διεθνή / «Μύλος» στη Φενέρμπαχτσε: Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τον Ατζούν ότι βγάζει διαβατήρια σε γκιουλενιστές στον Άγιο Δομίνικο

Χαμός στη Φενέρμπαχτσε, με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, όπου ο νυν πρόεδρος Αλί Κοτς, στου οποίου το ψηφοδέλτιο είναι ο Ατζούν Ιλιτζαλί, κοντράρεται με τον πρώην πρόεδρο Αζίζ Γιλντιρίμ
NEWSROOM
Σάλος στην Τουρκία λόγω ενός ντεκολτέ

Διεθνή / Σάλος στην Τουρκία: Η κρατική τηλεόραση ζήτησε συγγνώμη για το πλάνο με το ντεκολτέ φιλάθλου σε αγώνα βόλεϊ

«Θιγμένοι» θεατές βρήκαν τον λογαριασμό της γυναίκας στα social media και τον κατέκλυσαν με υβριστικά σχόλια, αναγκάζοντάς τη να κρύψει τον λογαριασμό της στο Instagram
NEWSROOM
Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Διεθνή / Πέθανε ο σταρ του ράγκμπι και ακτιβιστής Ρομπ Μπάροου- Έπασχε από τη νόσο κινητικού νευρώνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία προκαλεί αποδυνάμωση των μυών, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να περπατάει, να μιλάει, να τρώει, να πίνει και να αναπνέει
NEWSROOM
Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ενώ οι διοργανωτές του μουντιάλ και οι συνεργάτες τους πήραν την μερίδα του λέοντος από τα κέρδη, οι πολίτες της Βραζιλίας κλήθηκαν να πληρώσουν τεράστια ποσά για την κατασκευή και ανακατασκευή των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων, τα οποία σήμερα ρημάζουν (σας θυμίζει τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στην Αθήνα μήπως;). Και πολλοί Βραζιλιάνοι εξακολουθούν να ζουν χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.