Στανοζολόλη: Η ουσία στην οποία βρέθηκε θετικός ο Χονδροκούκης

Στανοζολόλη: Η ουσία στην οποία βρέθηκε θετικός ο Χονδροκούκης Facebook Twitter
0

Το συνθετικό αναβολικό φάρμακο στανοζολόλη πρωτοεμφανίστηκε στη δημοσιότητα το 1988, όταν χρησιμοποιήθηκε από τον Καναδό σπρίντερ Μπεν Τζόνσον στους Ολυμπιακούς της Σεούλ.

Η στανοζολόλη, συνθετικό στεροειδές με δομή παρόμοια με της τεστοστερόνης, κυκλοφορεί νόμιμα εδώ και 50 χρόνια ως φάρμακο για μια ποικιλία παθήσεων όπως η μυική ατροφία και η αναιμία, ενώ χρησιμοποιείται και στην κτηνιατρική για την αύξηση της όρεξης, της μυικής μάζας, της οστικής πυκνότητας και της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων, ακόμα και ως παράνομο αναβολικό και στις ιπποδρομίες.

Η στανοζολόλη χρησιμοποιείται παράνομα από αθλητές λόγω της ιδιότητάς της να βοηθά στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων και να αυξάνει τη μυική δύναμη χωρίς υπερβολική αύξηση του βάρους.

Η στανοζολόλη μιμείται τη δράση της τεστοστερόνης και αυξάνει τη σύνθεση πρωτεϊνών, ειδικά στα μυικά κύτταρα, ενώ ενισχύει τα ανδρικά χαρακτηριστικά όπως η βαθιά φωνή και η σωματική τριχοφυΐα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού περιλαμβάνει τη στανοζολόλη στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών και πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους. Η ανίχνευση είναι εύκολη, αφού ακόμα και σχετικά μικρές δόσεις εντοπίζονται στα ούρα για διάστημα τουλάχιστον δέκα ημερών.

Λίγες εβδομάδες πριν βρεθεί θετικός ο Χονδροκούκης, θετικοί στη στανοζολόλη είχαν βρεθεί και ο ακοντιστής Γερβάσιος Φιλιππίδης καθώς και ο πρωταθλητής στα 400 μέτρα Τηλέμαχος Ρούτας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ