Πόσα χρήματα παίρνουν οι αθλητές αν κερδίσουν χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Πόσα χρήματα παίρνουν οι αθλητές αν κερδίσουν χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Facebook Twitter
O Μάικλ Φελπς
5

Κάποιοι αθλητές διαγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες για την υπερηφάνεια και την δόξα κι άλλοι κυνηγούν επίσης και το χρηματικό έπαθλο που θα συνοδεύσει την κατάκτηση ενός μεταλλίου. 

Υπάρχουν χώρες που επιβραβεύουν τους αθλητές τους με τεράστια χρηματικά ποσά αν επιτύχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, δεν τους δίνουν απολύτως τίποτα. 

Η εφημερίδα Independent δημοσίευσε ένα γράφημα με τα bonus που δίνουν τα κράτη στους Ολυμπιονίκες τους, εξαιρώντας τις χορηγίες και τις διαφημίσεις:

Πόσα χρήματα παίρνουν οι αθλητές αν κερδίσουν χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Facebook Twitter

Ο Joseph Schooling έγινε ο πρώτος αθλητής από την Σιγαπούρη που κέρδισε χρυσό μετάλλιο μετά τον θρίαμβό του στα 100 μ. πεταλούδα και για την νίκη του έλαβε 753.000 δολάρια. Στον αντίποδα, ο Σκωτσέζος επαγγελματίας τεννίστας Andy Murray που ήρθε στην πρώτη θέση στο τέννις ανδρών, κερδίζοντας στο Ρίο το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο απλό ανδρών δεν θα πάρει τίποτα απολύτως. 

Ο πρώην Αυστραλός Ολυμπιονίκης Geoff Huegill, που κέρδισε ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, υποστηρίζει ότι τα χρηματικά κίνητρα δεν λειτουργούν πραγματικά. "Ένα bonus σε μετρητά ως αμοιβή για την κατάκτηση ενός μεταλλίου είναι σημαντικό και σίγουρα εκτιμάται από τους αθλητές, ωστόσο δεν αποτελεί τον μοναδικό στόχο, αλλά περισσότερο έναν ωραίο τρόπο για την αναγνώριση των προσπαθειών που έχεις κάνει και την πειθαρχία που έχεις επιλέξει", σχολίασε πρόσφατα ο Huegill, μιλώντας στο Fox News.

Τα κίνητρα μπορεί περιστασιακά να ξεφεύγουν από το πλαίσιο του χρηματικού bonus. Για παράδειγμα, οι Νοτιοκορεάτες λαμβάνουν στρατιωτικές απαλλαγές και οι Γερμανοί εξασφαλίζουν δωρεάν μπύρα για όλη τους τη ζωή αν πάνε καλά στους αγώνες.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Στην Βρετανία ρίχνουν τεράστια ποσά στον αθλητισμό εξού και τα πολλά μετάλλια.Μπορεί οι μεταλλιούχοι να μην λαμβάνουν κάποιο bonus αλλά όλοι οι Βρετανοί αθλητές που συμμετέχουν παίρνουν επιχορήγηση 75,000 λίρες τον χρόνο.
Στην Ελλαδα σιγουρα λαμβανουν καποιο αξιωμα στα σωματα ασφαλειας. Με αυτον τον τροπο διασφαλιζουν ενα σταθερο εισοδημα, ωστε βιοποριστικα να τους επιτραπει να συνεχισουν να αθλουνται και να φερουν νεες διακρισεις για τη χωρα μας.Καποτε νομιζω οτι υπαρχαν κ εφαπαξ χρηματικες αμοιβες. Δεν ξερω αν υπαρχουν πια. Γενικα νομιζω οτι ολοι οι αθλητες-πρωταθλητες ανα τον κοσμο το κανουν περισσοτερο για την προσωπικη και εθνικη δοξα κ υπερηφανια κ λιγοτερο για τις απολαβες. Ειναι μια ολοκληρη φιλοσοφια ζωης που χτιζεται απο τα παιδικα χρονια. Φυσικα οι ανταμοιβες ειναι παντα καλοδεχουμενες απο ολους. Αποτελουν αναγνωριση του κοινου στα κατορθωματα των συμμετεχοντων.
Έχω την εντύπωση ότι αυτό με την ένταξη του στα σώματα ασφαλείας έχει καταργηθεί εδώ και μερικά χρόνια, ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος.Για τις εφάπαξ αμοιβές δε γνωρίζω. Είναι όμως γεγονός ότι σε ορισμένα αθλήματα, όπως της Κορακάκη, οι αθλητές δεν βοηθούνται σχεδόν καθόλου από την πολιτεία για την προετοιμασία τους, ενώ οι χρηματικές απολαβές των περισσοτέρων, είναι από μηδαμηνές έως πολύ μικρές για τον χρόνο και τον κόπο που χαλούν κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και της προετοιμασίας τους...